Sluiting van het verzorgingshuis treft de hele wijk

Ouderen wachten op vervoer na de dagbesteding in verzorgingshuis Meulenvelden. Beeld ANP XTRA
Ouderen wachten op vervoer na de dagbesteding in verzorgingshuis Meulenvelden.Beeld ANP XTRA

Het verzorgingshuis lijkt júist nodig om mensen langer thuis te laten wonen. Dat is één van de conclusies uit een grote enquête onder verzorgingshuizen, gehouden door Actiz, de koepelorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen. Actiz wilde met de enquête uitzoeken hoe het ervoor staat met de sluiting van verzorgingshuizen, één van de gevolgen van het kabinetsbeleid om mensen langer thuis te laten wonen.

Voorlopig lijkt het met de sluitingen nog mee te vallen. Van de 144 instellingen die de enquête invulden, meldden slechts achttien organisaties dat zij de afgelopen periode een verzorgingshuis hebben moeten sluiten. Twee derde laat weten daarvoor de komende jaren geen plannen te hebben.

Maar de groep mensen die de komende decennia door een sluiting zal worden geraakt, lijkt wel groter dan gedacht. Van de instellingen die reageerden wijst twee derde erop dat ook niet-bewoners veel gebruik maken van alle voorzieningen die het verzorgingshuis biedt.

Ouderen uit de wijk komen bijvoorbeeld tegen betaling eten in het restaurant, of doen boodschappen in het winkeltje in het verzorgingshuis. Ze nemen deel aan de computercursus, gaan er naar de kapper, of bezoeken een pedicure.

In sommige dorpen zit de enige pinautomaat in het verzorgingshuis. Zorgorganisatie Tellens uit Friesland heeft hier bijvoorbeeld een elektrische bus rijden waarvan de dorpsbewoners tegen betaling gebruik kunnen maken. Hier en daar maken omwonenden gebruik van luxere faciliteiten als het zwembad of een fitnessruimte. Wanneer dat niet concurreert met ondernemers in de buurt is dat geen probleem.

Driekwart van de geënquêteerden laat weten dat er na sluiting van het verzorgingshuis in het dorp of de wijk alternatieven zijn waar ouderen van deze voorzieningen gebruik kunnen maken. Maar de voorbeelden die gegeven worden, stemmen niet optimistisch. Verreweg de meeste verzorgingshuizen wijzen daarbij naar een ander verzorgingshuis - dat waarschijnlijk evengoed door het kabinetsbeleid geraakt zal worden.

En dan zijn er nog de aanleunwoningen. Tweederde van de instellingen die dichtgaan beschikt hierover. Meestal gaat het om enkele tientallen woningen, soms om driehonderd per verzorgingshuis. Omroep Max liet onlangs in een uitzending zien hoe bewoners van aanleunwoningen in Deventer lang moeten wachten voor ze naar de wc kunnen, doordat het aanpalende verzorgingshuis dicht is. Soms verstreek meer dan een half uur voordat iemand van de thuiszorg was gearriveerd.

Elders moeten ouderen hun favoriete maaltijd in het verzorgingshuis missen, en eten ze alleen, met een maaltijd van een bezorgservice. Actiz vreest dat ook de tienduizenden bewoners van deze aanleunwoningen vereenzamen als er straks geen verzorgingshuis meer over is om 'tegenaan te leunen.'

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden