Sluiting Philip Morris is klap voor West-Brabant

Werknemers van Philip Morris, vandaag na de personeelsbijeenkomstBeeld ANP

De voorgenomen sluiting van de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom is hard aangekomen bij het personeel, en bij de rest van de regio.

Er werd al langer gevreesd voor grote ontslagen bij de sigarettenfabriek, maar vanochtend deelde Philip Morris mee dat het bedrijf de productie in Bergen op Zoom helemaal gaat stoppen. In de fabriek van Philip Morris werken nu nog 1400 mensen. Zo'n 1230 daarvan komen op 1 oktober op straat te staan. Alleen voor een klein aantal mensen in de verkoop en de marketing blijft werk bestaan.

Philip Morris zegt dat het tot de sluiting gedwongen is doordat de sigarettenverkoop met twintig procent gedaald is. "We zijn vastbesloten dit proces constructief en in een sfeer van samenwerking te laten plaatsvinden", aldus Petr Karla van de fabriek in Bergen op Zoom.

De vakbonden lijken niet onder de indruk van die woorden. "Het is een keiharde, kille sanering", zegt Jet Grimbergen van FNV Bondgenoten. "Zonder oog voor de grote sociale gevolgen. En dit terwijl de fabriek winstgevend is. Er is ons niets van gebleken dat de directie ook maar enigszins heeft geknokt om de werkgelegenheid in Nederland te behouden."

Ook CNV is kritisch. Bestuurder Frans van de Veen: "Philip Morris kiest er voor om de locatie Bergen op Zoom, de grootste en best draaiende in West-Europa, grotendeels te sluiten. Een onbegrijpelijke beslissing, met ingrijpende gevolgen. Veel mensen werken hier al tientallen jaren. Ik verwacht veel boosheid en verdriet."

Van de Veen en Grimbergen wijzen ook op de gevolgen voor West-Brabant. De fabriek staat sinds 1980 in Bergen op Zoom, en is een van de grootste werkgevers in de regio. Zo kwam de klap van het massaontslag ook hard aan in de gemeente Woensdrecht, nabij Bergen op Zoom. "We willen kijken of we iets kunnen betekenen voor de medewerkers, maar we weten nog niet hoe of wat. Dat gaan we allemaal bespreken", aldus een woordvoerder. Woensdrecht "betreurt de manier waarop het is gegaan''. "Van het ene op het andere moment kwam het nieuws. We moeten dit even laten bezinken", zegt de woordvoerder.

De gemeenteraad komt vanmiddag in een speciale zitting bijeen om de gevolgen van de sluiting te bespreken. Philip Morris heeft inmiddels aangegeven te werken aan een sociaal plan voor de medewerkers. Karla: "Wij richten ons nu en de komende tijd op het ondersteunen van onze mensen in deze moeilijke fase. We starten onmiddellijk de dialoog met onze werknemers en hun vertegenwoordigers over een sociaal plan voor degenen die door dit besluit geraakt worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden