Sluiting Petten zorgt voor uitstel behandeling duizenden patiënten

De kernreactor in Petten wordt misschien vandaag weer opgestart.  Beeld ANP
De kernreactor in Petten wordt misschien vandaag weer opgestart.Beeld ANP

Na een lek ligt de kernreactor in Petten stil. Omdat ook andere reactoren zijn uitgevallen ontstaat een tekort aan nucleaire medische preparaten.

Tienduizenden patiënten moeten zeker twee weken wachten op hun behandeling na een lekkage in de kernreactor in Petten. Afgelopen donderdag stroomde 900 liter radioactief water weg uit het pompstation. De reactor werd stilgelegd en de ANVS, de toezichthouder voor nucleaire installaties, werd ingelicht. De NRG, de eigenaar van de reactor, heeft het lek hersteld en doet onderzoek naar de oorzaak. Op grond daarvan beslist de ANVS vandaag of de reactor kan worden opgestart.

De stillegging valt op een ongelukkig moment. Petten is een van de weinige plaatsen ter wereld waar molybdeen-99 wordt gemaakt, een radioactieve stof die wordt gebruikt voor medische diagnostiek, met name voor het opsporen van hartkwalen. Een productiefaciliteit voor molybdeen-99 in Zuid-Afrika ligt na een storing stil, terwijl de reactoren in Australië en België vanwege regulier onderhoud zijn uitgeschakeld. Twee reactoren, in Tsjechië en Polen, samen goed voor 20 procent van de wereldwijde productiecapaciteit, draaien nog.

Week uitstel

Jaarlijks zijn er 35 miljoen behandelingen van patiënten met medische isotopen zoals molybdeen-99. Die diagnoses of therapieën worden zeker een week uitgesteld. Mocht Petten (30 procent van de mondiale productie) vandaag opstarten dan duurt het nog anderhalve week voor de eerste producten een patiënt bereiken, laat een woordvoerder van NRG weten.

Molybdeen is overigens niet het feitelijke medische preparaat. De patiënten worden behandeld met technetium-99, een vervalproduct van molybdeen. Maar omdat technetium kortlevend is – het heeft een halveringstijd van zes uur – wordt de moederstof molybdeen (halveringstijd 66 uur) over de wereld verspreid. De voorraad molybdeen blijft een paar dagen intact. Bovendien zijn na het grote tekort aan molybdeen in 2009, toen diverse reactoren langdurig stillagen, alternatieven voor sommige diagnoses ontwikkeld. Na 2009 is ook afgesproken om de productie en ook de onderhoudsbeurten op elkaar af te stemmen. Dat heeft nu dus niet geholpen.

De zestigjarige reactor is vooral het laatste decennium regelmatig in het nieuws gekomen met storingen en lekkages. In 2025 moet hij worden vervangen door een nieuwe centrale, Pallas geheten. Er wordt nog gezocht naar een investeerder.

Lees ook:

Extra geld voor afvoeren radioactief afval Petten

Het kabinet trekt 40 miljoen euro extra uit om nucleair afval dat al langer ligt opgeslagen in Petten te verwerken en af te voeren. De ministerraad heeft dat gisteren besloten. In totaal zal de afvoer van radioactief materiaal uit Petten de komende jaren 109 miljoen euro gaan kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden