Sluiting is klap voor winkelstraat

Bestuurders denken na over ander gebruik van panden

Het mogelijk verdwijnen van V&D zou een aderlating zijn voor veel Nederlandse gemeenten. Vooral voor de middelgrote. Als de curatoren een nieuwe eigenaar weten te vinden, is de kans aanzienlijk dat de warenhuisketen in afgeslankte vorm verder gaat: voor de grote filialen in grote steden is er hoop, maar voor de winkels in kleinere gemeenten lijkt het einde in zicht.

Gemeentebestuurders houden daar hun hart vast, want het gaat al niet goed in de centra van die steden. Komen de grote V&D-panden, die nu nog publiekstrekkers zijn, ook leeg te staan, dan verslechtert de situatie. Hoe dan verder?

Ben Tap (D66), wethouder economische zaken in Hoorn, vindt het te vroeg om te speculeren over een sluiting. "Het management heeft altijd laten weten dat de vestiging in Hoorn goed loopt", zegt Tap. "Hoorn heeft als winkelstad een duidelijke regiofunctie, met een afzetgebied van meer dan 220.000 inwoners. Dat is een zeer belangrijke basis voor een winkelketen als V&D."

Het warenhuis huist in twee prominente panden in het hart van het winkelgebied van Hoorn. Volgens Tap betekent een onverhoopte sluiting in de eerste plaats een grote tegenslag voor het management en alle medewerkers, die zich met hart voor de zaak hebben ingespannen.

Daarnaast betekent het een flink aantal vierkante meters leegstand erbij. Dat biedt overigens ook kansen voor nieuwe invulling, denkt hij. "Ondernemers zijn wat dat betreft creatief. En de gemeente is altijd bereid om mee te werken aan oplossingen en plannen. Maar vooralsnog gaan we er vanuit dat de V&D-vestiging in Hoorn ook in een nieuwe situatie open kan blijven."

De woorden van Tap mogen hoopvol klinken, Detailhandel Nederland maakt zich echter grote zorgen over de aanhoudende kaalslag in de winkelstraten. Want eerder deze week werd ook al Macintosh, het moederbedrijf van schoenenwinkels als Scapino, Manfield en Dolcis, failliet verklaard.

Áls V&D verdwijnt, betekent dat voor veel gemeenten een verdubbeling van de leegstand. Onderzoeksbureau Locatus berekende eerder voor Trouw dat in gemeenten met een V&D-filiaal 9,4 procent van de winkelpanden leegstaat. Als V&D ophoudt te bestaan, wordt dat 14,8 procent.

"Dat doet afbreuk aan de aantrekkingskracht op het winkelend publiek", zegt Guido van Woerkom, voorzitter van Detailhandel Nederland. Volgens hem wordt het een enorme uitdaging voor gemeenten om hun binnenstad vitaal te houden. "Ze moeten afspraken maken met winkeliers over het aanpakken van de leegstand."

Voor Gerard van As (Nieuw Elan), wethouder economische zaken van Alphen aan den Rijn, is het onduidelijk of het filiaal in zijn gemeente in aanmerking komt voor een doorstart. "V&D is beeldbepalend voor een van de doorgaande winkelstraten in Alphen. Online winkelen heeft een grote vlucht genomen en is daarmee een serieuze concurrent voor fysieke winkels. Ook hier merken wij dat. Ons antwoord daarop is het combineren van functionaliteiten in het stadscentrum. Dus de toename van winkelruimte koppelen aan de toename van woningen."

De toekomst van La Place in Alphen aan den Rijn is al net zo onzeker. "Het voordeel is wel dat het gebouw van een Alphense ondernemer is", zegt Van As. "Deze ondernemer heeft gelukkig een plan B achter de hand, mocht een doorstart van La Place niet doorgaan. We gaan nu met hem in gesprek om de mogelijkheden te bekijken. De enige optie die er niet is, is het pand voor langere tijd leeg laten staan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden