Sluiting dreigt voor Studio Teirlinck

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Studio Herman Teirlinck, de gerenommeerde theateropleiding in Antwerpen, dreigt te sluiten. Artistiek leider Jan Decleir ziet geen oplossing meer voor de problemen die zijn ontstaan doordat de opleiding moet samengaan met de toneelafdeling van het Conservatorium in Antwerpen.

Decleir zei gisteren dat Studio Herman Teirlinck zijn 50-jarig bestaan volgend jaar waarschijnlijk niet meer meemaakt. Hij heft de school, waar talentvolle acteurs als Victor Löw en Ramsey Nasr het vak leerden, liever op dan dat hij doorgaat met een bijna gehalveerd budget.

Sinds begin vorig jaar maakt de opleiding deel uit van de Vlaamse Autonome hogeschool in Antwerpen, waar ook het Conservatorium onder valt. De fusie was onderdeel van een herstructurering van het hoger onderwijs. “In grote gemeenschappelijkheid”, zoals coördinator Gommer van Rousselt van Studio Herman Teirlinck het uitdrukt, werd een studie-plan opgesteld met de andere toneelopleiding. De twee zouden de theoretische vakken samenvoegen, maar de praktijklessen in verschillende klassen geven. Zo konden zij hun eigen filosofieën blijven uitdragen. Ook de toneelafdeling van het Conservatorium heeft karakteristieke acteurs en gezelschappen zoals Chris Nietvelt en de Blauwe Maandag Compagnie voortgebracht.

De hogeschool had 1,3 miljoen gulden over voor de nieuwe opzet. “Een pietluttig bedrag”, zegt Van Rousselt, want tot nu toe kregen de opleidingen samen 2,5 miljoen gulden subsidie. Toen van hogerhand ook nog een plan voor een nieuwe opleidingsstructuur kwam, was de maat vol.

Regisseur Ivo van Hove, met Dora van der Groen artistiek leider van de andere toneelopleiding, heeft begrip voor het dreigement om de Studio te sluiten: “Al vind ik het voor dit soort acties nog wel vroeg. Alle andere mogelijkheden zijn nog niet uitgeput.”

Volgens diens woordvoerder is de Vlaamse onderwijsminister Luc van den Bossche bereid mee te zoeken naar een uitweg uit de fusieperikelen. “Maar dat zijn niet per definitie extra middelen”, waarschuwt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden