Sluiting bordelen Zandpad heeft averechts gewerkt

De beslissing van de gemeente Utrecht om de bordelen aan het Zandpad te sluiten is ondoordacht en overhaast genomen. Honderden prostituees die niets met mensenhandel te maken hebben, zijn er het slachtoffer van geworden.

Die conclusie trekt Dina Siegel, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht, uit onderzoek waarvoor zij onder meer sprak met dertig prostituees, vijftien klanten, politie en hulpverleners. De gemeente sloot twee jaar geleden alle ramen aan het Zandpad en ook in de Hardebollenstraat, omdat Wegra, de grootste raamexploitant, volgens haar niet genoeg optrad tegen uitbuiting van vrouwen. Daarmee raakten ongeveer driehonderd prostituees hun werkplek kwijt.

Er is een groot verschil tussen wat de gemeente beoogde en wat zij nu heeft bewerkstelligd, stelt Siegel. Utrecht wilde een veilige prostitutiesector, vrij van mensenhandel. Maar voor verreweg de meeste prostituees is de situatie alleen maar verslechterd. Zij zeggen aan het Zandpad weinig of niets van uitbuiting gemerkt te hebben. Nu werken zij thuis, in hotels, of in seksclubs, onder slechtere omstandigheden en met minder inkomsten.

De gemeente heeft van meet af aan beloofd zich in te spannen voor nieuwe werkplekken. Terug naar het Zandpad is uitgesloten, omdat het waterschap Amstel, Gooi en Vecht de woonboten waarop de bordelen gevestigd waren weg wil hebben.

De gemeente heeft intussen een nieuwe plek aangewezen en is op zoek naar een onderneming die daar wil investeren. Die blijkt lastig te vinden, en zelfs áls het lukt, kunnen prostituees op z'n vroegst pas in de loop van 2016 op die nieuwe locatie terecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden