'Sluiten kolencentrales verkeerde beslissing'

Een kolencentrale op de Maasvlakte. Beeld ANP XTRA
Een kolencentrale op de Maasvlakte.Beeld ANP XTRA

Het sluiten van alle kolencentrales in Nederland is een verkeerde beslissing, meent woordvoerder Edwin Kotylak van energiebedrijf Eon. "Nederland kan op dit moment niet zonder de energie die wordt opgewekt met de allernieuwste en efficiënte kolencentrales." Dat zei Kotylak tegen tegen Radio 1.

Redactie

In een open brief in Trouw pleitten 64 hoogleraren om alle kolencentrales in Nederland per direct te sluiten als 'duurzaam signaal'. Ze willen dat Rutte die boodschap volgende week meeneemt naar de klimaattop in Parijs

Op de Maasvlakte zijn onlangs twee nieuwe kolencentrales gebouwd die het land van stroom moeten voorzien. GDF Suez nam in februari een fabriek van 800 MW in gebruik die uit kolen en biomassa elektriciteit produceert. Eon draait op dit moment een proef met een splinternieuwe 1070 megawatt-centrale die met poederkool en biomassa wordt gevoed. Het is een van de grootste kolengestookte centrales ter wereld, kosten 1,2 miljard.

Omschakelen naar gas
De hoogleraren pleitten voor het omschakelen naar gasgestookte centrales. Die staan op dit moment veelal uit omdat de prijs van steenkool laag is. De gascentrales zouden de Nederlandse vraag naar elektriciteit gemakkelijk aankunnen.

Volgens Kotylak is er op dit moment inderdaad sprake van overcapaciteit, maar zal daar snel verandering inkomen. "Er zijn berekeningen dat er binnen nu en drie jaar een tekort zal ontstaan en dan moeten we elektriciteit vanuit Duitsland gaan importeren", aldus Kotylak. Daar wordt veel energie opgewekt met bruinkoolcentrales die voor nog meer vervuiling zorgen. "Dan hebben we in ons land de CO2-emissies verlaagd, maar 200 kilometer verderop is het toegenomen."

Overgaan op gascentrales kost volgens Kotylak 800 miljoen per jaar extra. "Bovendien zijn we dan afhankelijk van een bron in Groningen of van de onbetrouwbare levering van de Russen. We zitten op dit moment in een elektriciteitstransitie, maar daar is tijd voor nodig. Het is ondenkbaar dat je op zo'n korte termijn kunt omschakelen", aldus Kotylak.

CO2 opslag
Volgens Kotylac wordt er op dit moment hard gewerkt aan het duurzamer maken van de splinternieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. Milieuclubs en buurtbewoners procederen al zeven jaar tegen de centrales, vanwege de belasting van het milieu en het omliggende duingebied. De CO2-uitstoot van de centrales wordt niet opgeslagen, iets dat aanvankelijk wel werd afgesproken. Om die reden zijn de vergunningen van de energiebedrijven op basis van de Natuurbeschermingswet nog altijd niet onherroepelijk.

Kotylak denkt dat er op het gebied van milieubelasting nog veel winst is te behalen: "we hopen hier voor het einde van het jaar een beslissing over te kunnen nemen", zei hij tegen Radio 1.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden