Sluit de Europese grenzen hermetisch af

Europa moet helpen bij de wederopbouw van Syrië. Vluchtelingen hebben hier niets te zoeken, betoogt Roel Mooijekind van Hand in Hand voor Syrië.

Het idee dat we de huidige stroom immigranten ongebreideld toegang moeten verlenen tot Europa is onderdeel van een politiek van goede bedoelingen. Het dient geen doel om uiteindelijk tientallen miljoenen immigranten Europa binnen te laten. Enerzijds ontwricht het onze samenlevingen en anderzijds lost het niets op als het gaat om de onstabiliteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het opengrenzenbeleid dat gepredikt wordt door veel Nederlanders, onder wie Marli Huijer (Denker des Vaderlands), geeft wat dat betreft blijk van stuitende naïviteit en simplisme.

De onverdraagzaamheid van burgers in België over de huidige vluchtelingenstroom is volgens Bart de Wever (N-VA, Nieuwe Vlaamse Aliantie) een logisch gevolg van fout beleid. Het merendeel van de vluchtelingen is, anders dan de NOS ons wil doen geloven, gedreven door economische motieven. Indien het ze niet lukt hier een beter leven op te bouwen vormen zij, voortkomend uit hun teleurstelling hieromtrent, een gevaarlijk potentieel voor radicaal islamitische stromingen in Europa.

Allereerst zullen we de buitengrenzen van Europa volledig en hermetisch moeten afsluiten, iets wat ook door de Hongaarse premier Viktor Orban wordt bepleit. Om onze territoriale wateren te beschermen, moeten we een voorbeeld nemen aan Australië, alle smokkelboten onherroepelijk terugslepen en vernietigen. Hieraan wil ik toevoegen: wie onverhoopt toch Europa bereikt, moet worden teruggestuurd en verspeelt zijn recht op een verblijfsstatus. Dit moet leiden tot volledige ontmoediging van pogingen om per boot naar Europa te gaan en de smokkelmaffia de wind uit de zeilen te nemen.

We moeten ons dus niet laten leiden door emotionele chantage, zoals door het lot van Aylan en de 71 doden in de vrachtwagen in Oostenrijk. Juist links-progressieve krachten die een stringent Europees immigratiebeleid hebben tegengehouden, zijn er verantwoordelijk voor dat er nog steeds mensen sterven tijdens hun poging Europa te bereiken, in Australië gebeurt dit amper meer.

Vervolgens kunnen we ons richten op noodhulp en wederopbouw in de regio zelf. Hopelijk zal ook de druk toenemen op rijke Arabische landen om meer vluchtelingen op te nemen, zoals Saudi-Arabië en Qatar. Landen die tevens tot de grote financiers behoren van IS, waar vreemd genoeg nog steeds geen sancties tegen zijn ingesteld.

Militaire ondersteuning

Met het geld dat nu naar de opvang gaat van vluchtelingen in Europa kan een veelvoud aan mensen in de regio worden geholpen. Daarnaast bepleit ik militaire ondersteuning door Europese vredestroepen in de vluchtelingengebieden in Jordanië en Libanon. Ten slotte kan er dan in de vluchtelingenkampen een voorselectie worden gemaakt zodat we onder meer politieke vluchtelingen, hulpbehoevende ouderen, zwakkeren, gehandicapten en jonge alleenstaande moeders in Europa opvangen. Of specifiek vervolgde groepen als yezidi's en christenen.

Laten we weer met zelfvertrouwen Europese waarden en normen uitdragen in het Midden-Oosten. Met het versterken van de regio rond Europa zal onze veiligheid beter gewaarborgd zijn en kunnen handelsmogelijkheden weer opbloeien. Juist door betrekkingen te onderhouden met landen als Syrië, Iran en Rusland kunnen we invloed uitoefenen. Daarnaast bepleit ik zware economische sancties voor Saudi-Arabië en Qatar vanwege hun (financiële) steun aan velerlei terroristische organisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden