Sluipschutters blijven actief in Tripoli

Kadafi laat wel van zich horen, maar waar hij uithangt ?

De strijd in de Libische hoofdstad Tripoli ging ook gisteren nog door. Pro-Kadafi militairen maakten de weg naar het vliegveld onveilig, en sluipschutters van de verjaagde leider vuurden vanuit hogere gebouwen in de omliggende wijk Aboe Salim op rebellen in zijn veroverde hoofdkwartier Bab al-Azizia.

Het was een nieuwe dag vol speculaties waar de Koning der Afrikaanse Koningen zich zou bevinden: in een ondergrondse tunnel, in bolwerk Sirte, of is hij al ontsnapt via de zeehaven van Tripoli? Landen als Nicaragua, Venezuela en Burkina Faso meldden zich spontaan als toevluchtsoord voor Kadafi, maar het lijkt te laat voor zo'n veilige aftocht. Via een radioboodschap liet de broeder-leider weten te zullen vechten tot 'de overwinning of het martelaarschap'. De Britse minister van buitenlandse zaken Hague reageerde daarop door te zeggen dat Kadafi moet ophouden 'met zijn hallucinerende verklaringen'.

In grote delen vanTripoli was het rustig, terwijl overal nog resten van eerdere gevechten en verscheurde groene vlaggen te zien waren en rebellen talloze wegblokkades controleerden. De vraag is hoe lang sluipschutters en andere Kadafi-getrouwen de stad nog onveilig kunnen maken. Ook elders in het land werd nog gevochten, zoals rond de steden Sirte en Zowarah.

Leden van de nationale overgangsraad begonnen al vanuit hun standplaats Benghazi naar Tripoli te verhuizen, om daar de interim-regering op te zetten. Oppositieleider Mahmoed Jibril overlegde gisteren in Parijs met president Sarkozy, die verdere steun toezegde, ook op militair gebied. Tot nog toe heeft de Navo meer dan 7500 luchtaanvallen uitgevoerd.

Zakenlieden zouden een prijs van twee miljoen dollar hebben uitgeloofd voor wie Kadafi doodt of aanbrengt. Maar rebellenwoordvoerder Ahmed Bani beweerde juist dat de hoofdprijs 'slechts amnestie is, en geen geld'.

In de Verenigde Naties werd gisteren wederom druk gelobbyd om de bevroren tegoeden van het Libisch regime vrij te geven. Omdat Zuid-Afrika daarmee niet instemde, moest er een resolutie over komen. Dat gebeurde gisteravond, en die zou waarschijnlijk worden aangenomen. In de VS gaat het om zo'n 26 miljard euro, in Groot-Brittannië om 14 miljard.

Ruim dertig internationale journalisten die sinds maandagochtend in hotel Rixos in Tripoli gevangen zaten zijn weer vrij. Zij werden door Kadafi-loyalisten vastgehouden in het verder verlaten luxueuze hotel.

De omwenteling van de afgelopen dagen kwam als een verrassing. Een geheime operatie die hieraan heeft bijgedragen is 'Dageraad van de Zeemeermin'. Fadlallah Haroen, militair woordvoerder van de rebellen: "Groepen jongemannen werden in Benghazi getraind en keerden terug naar Tripoli om daar slapende cellen te vormen, bijvoorbeeld vermomd als vissers over zee." In de nacht van 21 augustus kwamen zij vanuit de stad in opstand, terwijl de rebellen naar Tripoli optrokken en de Navo bombardementen uitvoerde op strategische doelen.

Zelfs de geruchten over de vangst van Kadafi's zoon Saif al-Islam, bleken deel van het plan. Oppositieleider Jibril speelde zondag bewust 'onbevestigde' berichten over Saif's arrestatie door. "Daarna gaven dertig wachtposten van Kadafi's hoofdkwartier zich over, dat besliste de slag om Bab al-Azizia," zegt Jibril.

VANDAAG 4|5

Olieconcerns in de rij bij de rebellen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden