Slovenië verkoopt staatsbedrijven en verlaagt salarissen

Land wil niet kant op van Griekenland

JOOST VAN EGMOND

BELGRADO - De Sloveense premier Alenka Bratusek wil met drastische maatregelen voorkomen dat haar land noodleningen moet aanvragen bij de EU-partners. Maar haar programma gaat vooral over bezuinigingen, niet over de bankencrisis die het land lamlegt.

Meest in het oog springende maatregel is de privatisering van vijftien staatsbedrijven, waaronder de nationale luchtvaartmaatschappij en het staatstelecombedrijf. De Sloveense staat heeft altijd veel invloed gehouden op de private sector, maar met die traditie wil Bratusek breken. De bedrijven worden volledig geprivatiseerd, de staat zal geen gouden aandelen behouden.

Op die manier komt de regering tegemoet aan een breed levende wens om de economie te liberaliseren. Maar zal de verkoop veel geld opleveren? De 'uitverkoop' in landen zoals Griekenland toont aan dat staatsbedrijven voor een lage prijs over de toonbank kunnen gaan. Bovendien duurt het wel even voordat de privatiseringen leiden tot economische groei.

Critici verwijten Bratusek dat niet helder is wat Slovenië gaat doen, buiten dat er fors wordt bezuinigd. De eerste prioriteit zijn de banken, die in een onhoudbare positie verkeren. Bijna 30 procent van hun leningen zijn oninbaar geworden, met als gevolg dat de kredietverlening stilstaat.

Vooral het midden- en kleinbedrijf, dat zwaar lijdt omdat het niet meer kan investeren, dringt aan op ingrijpende maatregelen om de banken weer aan het lenen te krijgen. Plannen om slechte kredieten in een aparte bank onder te brengen wachten nog op uitvoering, en tot die tijd is het dweilen met de kraan open, zeggen analisten.

Kort na Bratuseks presentatie werd bekend dat de grootste bank van het land, de Nova Ljubljanska Banka NLB, nog eens ruim 350 miljoen euro nodig heeft aan nieuw kapitaal. Daar zal de staat grotendeels voor moeten opdraaien. Die is al voor 90 procent eigenaar. Een kleinere bank staat weliswaar op de lijst van te privatiseren bedrijven, maar die bank valt in het niet bij NLB.

Een reeks andere maatregelen treft de economie hard. Korting op de ambtenarensalarissen en een btw-verhoging hebben direct invloed op de kwakkelende consumptie. En dat terwijl de economie dit jaar waarschijnlijk met zo'n 2,5 procent krimpt. De vakbonden hebben al aangegeven niet enthousiast te zijn.

Minister van financiën Cufer zegt dat er geen keus is. "Deze crisis is langdurig, dus we moeten ons aanpassen", verklaarde hij. Hij sloot ook niet uit dat er nog meer pijnlijke maatregelen komen, zoals een crisisbelasting.

Al met al is er weinig over van Bratuseks belofte om de crisis te beteugelen door economische groei te stimuleren. Daar zijn de tijden niet naar. "Met dit programma kan Slovenië een volledig zelfstandig land blijven", voerde ze ter verdediging aan. Slovenen huiveren bij het vooruitzicht dat het land de weg moet gaan van landen als Griekenland of Portugal, die drastische maatregelen moesten nemen in ruil voor Europese noodleningen.

Een miljard besparen
Met de volgende maatregelen hoopt de regering 1 miljard euro te besparen. Dat moet het gapende begrotingstekort terugdringen, van ruim 7 procent dit jaar tot 3,3 procent in 2014:

Btw stijgt naar 22 procent

Vijftien staatsbedrijven worden verkocht, waaronder luchtvaartmaatschappij Adria Airways en het staatstelecombedrijf

Ambtenaren moeten salaris inleveren

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden