Slovenië stevent af op regering met sociaal-democraten

amsterdam – De Sloveense kiezers hebben bij de parlementsverkiezingen van zondag de gematigd conservatieve premier Janez Jansa naar huis gestuurd, ten faveure van de sociaal-democraat Borut Pahor.

Van onze redactie buitenland

Naar het zich laat aanzien krijgen de sociaal-democraten en aan hen geallieerde partijen 43 van de 90 parlementszetels, en zullen ze een coalitie vormen met de gepensioneerdenpartij Desus (7 zetels). De onderhandelingen beloven taai te worden. De regerende SDS van premier Jansa kreeg 28 zetels, en heeft weinig voor de hand liggende coalitiepartners.

De officiële einduitslag laat nog een paar dagen op zich wachten, want 47.000 van de 1,7 miljoen stemgerechtigden wonen in het buitenland. Zij hebben hun stembiljet per post verstuurd.

Premier Jansa had een moeizame campagne. Begin deze maand werd hij in een uitzending van de Finse staatsomroep beschuldigd van het aannemen van smeergeld bij de aankoop van pantservoertuigen van de Finse firma Patria. Jansa verwerpt de ’absurde’ beschuldigingen en dreigt met een proces wegens smaad.

Onder Jansa, die aantrad in 2004, heeft Slovenië de euro ingevoerd (in 2007). Het land kent een van de hoogste groeicijfers van de EU, maar ook de inflatie is hoog. Een regering van sociaal-democraten zal naar verwachting de privatiseringen in een lager tempo uitvoeren en de staatsuitgaven verhogen, zeker als ze gaat regeren met de Desuspartij, die verhoging van de pensioenen bepleit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden