Slovenië komt met plan om noodsteun EU te mijden

Minister van Financiën Uros Cufer. Beeld afp
Minister van Financiën Uros Cufer.Beeld afp

De Sloveense overheid presenteerde donderdag een plan waarmee het land een reddingspakket van de EU en het IMF wil vermijden. Het pakket bestaat uit onder meer belastingverhogingen en de verkoop van 15 staatsbedrijven.

Redactie

De in februari benoemde premier Alenka Bratusek maakte eerder deze week al het voornemen tot belastingverhogingen bekend. Ze wil in juli de omzetbelasting verhogen en een crisisheffing invoeren. Daarnaast gaat het btw-tarief in juli omhoog van 20 naar 22 procent. 'We zijn ervan doordrongen dat belastingverhogingen geen positief effect op de economie en het herstel hebben, maar we kiezen voor de minst schadelijke oplossing', aldus Bratusek.

Tot de staatsbedrijven die de etalage ingaan behoren de op een na grootste bank van het land, Nova Kreditna Banka Maribor, en Telekom Slovenije. Van 5 bedrijven is het verkoopproces inmiddels begonnen.

Slovenië heeft minimaal 900 miljoen euro nodig voor eind juli om zijn gehavende banken te repareren. 'Omdat we onze uitgaven niet verder kunnen beperken, moeten we onze inkomsten verhogen door middel van hogere belastingen', zei minister van Financiën Uros Cufer.

De ingrepen moeten er toe leiden dat het begrotingstekort in 2015 is teruggedrongen tot onder de in Europees verband geldende limiet van 3 procent en een structureel sluitende begroting in 2017. Ook rekent Ljubljana op een stabilisatie van de staatsschuld onder 55 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vorig jaar was de schuld gelijk aan 54 procent van het bbp, maar door de steun aan de banken loopt dat dit jaar naar verwachting op tot 61 procent.

De maatregelen zullen worden voorgelegd aan de Europese Commissie, die moet bepalen of ze ver genoeg gaan om Slovenië uit zijn benarde positie te bevrijden. Eurocommissaris Olli Rehn zei woensdag al aan het eind van de maand te zullen besluiten over vervolgstappen die Slovenië financieel weer op de been moeten helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden