Sloveense kandidaat-commissaris Alenka Bratušek afgekeurd

Alenka Bratušek bij haar sollicitatie in het Europarlement. Beeld reuters
Alenka Bratušek bij haar sollicitatie in het Europarlement.Beeld reuters

De Sloveense oud-premier Alenka Bratušek wordt geen vicevoorzitter voor de Energie-Unie in het nieuwe dagelijks bestuur van de EU onder leiding van Jean-Claude Juncker. De liberale werd woensdagavond door het Europees Parlement (EP) in een geheime stemming afgekeurd. Dat laten Europarlementariërs via Twitter weten.

Redactie

Bratušek lag onder vuur omdat zij zichzelf zou hebben voorgedragen. Bovendien was haar dossierkennis ondermaats, meende het EP.

Juncker zal op zoek moeten naar een nieuwe Sloveense kandidaat, die mogelijk ook de beoogde portefeuille kan overnemen. De liberalen, de politieke familie van Bratušek, eisen van Juncker dat er evenveel liberale commissarissen in zijn team blijven zitten.

Idealiter betekent dit dat Slovenië opnieuw een liberaal stuurt. En omdat Juncker het aantal vrouwen gelijk moet houden om geen problemen te krijgen met het EP, moet de kandidaat-commissaris een Sloveense zijn.

Spaanse kandidaat

De Spaanse kandidaat, Miguel Arias Cañete, kan wel op zoek naar een Brusselse stek. Hij werd goedgekeurd als EU-Commissaris door de Europarlementariërs. Zijn goedkeuring komt er na een akkoord tussen de grootste politieke families in het EP. Cañete lag onder vuur omdat hij nog te veel belangen in de oliesector heeft en als beoogd commissaris voor Klimaat en Energie gaat dat niet samen, meenden de Europarlementariërs.

De stemming vond plaats in de commissie waar de kandidaten voor verschenen bij hun sollicitaties. De leden moesten twee vragen beantwoorden: is deze persoon geschikt als commissaris en indien ja, is dit ook de goede post? Een overgrote meerderheid antwoordde op de eerste vraag al: nee.

Of de afwijzing van Bratušek de start van team-Juncker in gevaar brengt, is nog afwachten. Mogelijk dat er nog vóór de geplande stemming in het Europees Parlement op woensdag 22 oktober een nieuwe hoorzitting wordt gepland.

Vanavond slaagden de Fransman Pierre Moscovici, de Brit Jonathan Hill, de Let Vakldis Dombrovskis en de Fin Jyrki Katainen in ieder geval wel voor hun examen. Ze kwamen zoals verwacht de stemmingen door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden