Column

Slotwoord

null Beeld

Het had het Proces van de Eeuw (PvdE) moeten worden. De moeder aller rechtszaken. De Donau van de procedures.Het werd helaas niet spannender dan het ongekuiste commentaar van pre-pensionado Maart Smeets bij een potje sjoelbak.

En dan kunnen die magere 11 minuten slotwoord van Wilders (vergelijk die met de peptalks van Fidel Castro in zijn goeie ouwe tijd) weinig aan veranderen. Wel kregen we de gelegenheid om tijdens niet minder dan 24 zittingsdagen, vreedzaam in slaap te vallen. Vierentwintig! Tel daarbij de 2,5 jaar procederen op en vertaal dit vervolgens in (miljoenen) euro's.

De conclusie kan niet anders zijn dat potverteerders, dit keer vermond als benadeelden, nog steeds aan dezelfde kant van het politieke spectrum zijn te vinden.

'Ik sprak, ik spreek en ik zal blijven spreken' herhaalde gisteren tot vervelens toe de man die zich sinds de eerste zittingsdag op zijn zwijgrecht beriep. Had hij maar vaker zijn mond opengedaan, dan hadden we misschien het begin gehad van wat de Fransen een 'débat contradictoire' noemen.

In plaats daarvan, en onder de dubieuze leiding van Bram Moskowicz, werd het PvdE niet meer dan het napluizen van de wijnkaart bij een volstrekt zoutloos diner. Maar goed, Wilders sprak gisteren eindelijk.

In grote lijnen kan ik zijn pleidooi voor vrijheid van meningsuiting moeiteloos onderschrijven, wat de absurditeit van dit proces alsnog benadrukt: het is juist de man die geen bewegingsvrijheid meer kent en een latent doelwit van extremisten is, die in het verdachtenbankje plaats moest nemen.

Wilders speelde gisteren handig op dat aspect in en scheerde gevaarlijk langs het ravijn van het slachtofferschap. Dit recht heeft hij in ieder geval wel, hoewel we er inhoudelijk weinig mee opschieten in het debat. Maar of Fortuyn en Van Gogh (met wie hij zich gisteren ongegeneerd identificeerde) vanuit de hemel van het vrije woord, hem als natuurlijke erfgenaam zouden willen beschouwen, blijft twijfelachtig.

Om dan maar te zwijgen van Johan de Witt en Johan van den Oldenbarnevelt, als lichtend voorbeeld door Wilders opgevoerd. Het lugubere van zijn verhaal is dat hij zich op vier historische figuren beroept die allen zijn vermoord of geëxecuteerd. Deze bombastische retoriek, in ronkende stijl gegoten, kun je Wilders niet helemaal kwalijk nemen want om de sterren van de hemel te spelen moet je wel een tegenstander van formaat hebben. En dat ontbrak in de rechtszaal.

Het zootje ongeregeld dat zich als groep 'benadeelden' had opgesteld, leek af en toe op en Mexicaans leger. Allemaal zelfbenoemde generaals zonder troepen die afzonderlijk van elkaar hun eigen strijdplan wilden uitvoeren. Als ze zich tenminste niet weer eens versliepen.

En dan het niveau. Gisteren nog probeerde advocaat Erik Olof de verdachte in een gesticht te laten opsluiten. Hij noemde hem 'een etalagepop', 'knettergek en schizofreen' en eiste een onderzoek naar zijn 'geestelijke gesteldheid'. Alsof de Sovjet Unie niet al jaren is ontmanteld. Dan Mohammed- voor al uw fatwa's - Rabbae die speciaal voor de verdachte de term 'moslimracisme' verzon, wat helaas niet in het wetboek van strafrecht kon worden opgenomen. Wel zijn dankzij Mo de uitdrukkingen 'moslimclown' en 'moslimcharlatan' nu in zwang op internet.

Overigens heeft GroenLinks, in de loop van het proces, afstand van zijn 'benadeelde' leden Rabbae en Daenen genomen. Enfin, om een definitieve goede indruk van de kongsi benadeelden achter te laten, werd bekend gemaakt dat klager Jeroen de Kreek zelf zal worden aangeklaagd. De man die bekend staat om zijn krankzinnige grimassen zodra hij een tv-lens van PowNews ziet en voor zijn bedreigingen van JPB, wordt voor antisemitisme aangeklaagd. Het Meldpunt Discriminatie Internet ziet in hem 'de grootste bron van Jodenhaat op het Nederlandse deel van het internet'.

Gezien het voorafgaande en rekeninghoudend met de windrichting is alleen vrijsprak mogelijk. Natuurlijk zullen de benadeelden in beroep gaan wat ons voor de komende 2,5 jaar extraparlementaire activiteit garandeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden