Slot Loevestein zoekt via tv nieuw kasteelechtpaar

Slot Loevestein is echt een 'lustoord', vinden de huidige beheerders. (FOTO HANS STEINMEIER, ANP)

poederoijen– - Alwin Kuiken

Gezocht: kasteelheer voor Loevestein. Een romantische vacature, waarvoor de Stichting Museum Slot Loevestein ook na lang zoeken geen kandidaat vond. Daarom klopte Hanneke Laroo van de stichting bij de lokale omroepen aan. Die ontwikkelden een Idolsachtig programma, waarvoor kandidaten zich sinds deze week kunnen melden. De winnaar krijgt de baan.

„Er zijn al twintig reacties binnen”, zegt een verheugde Laroo. Zij verwacht veel van deze werving via de tv. In 2008 lukte het Fort Pampus om op deze manier aan fortwachters te komen. Ook een Australische toeristenbureau kwam via een tv-programma onlangs aan een beheerder voor een eilandengroep.

Eerder probeerde de stichting het via advertenties in de krant. Maar de kandidaten die zich meldden voor de functie van slotbewaarder, trokken zich later toch terug. Vanwege het gebrek aan privacy, denkt Laroo: „Je moet hier wonen en werken op dezelfde plek. Op een zomerse dag in je blote bast een biertje drinken in de tuin, dat kan niet, vanwege de mensen.”

Voor de nieuwe kasteelbewaarder ligt er al een mooie taak klaar: het maken van een plan voor de klokkentorenzolder, waar het kalk van de muren springt en een deken van duivenpoep de vloer bedekt. De ruimte wordt niet meer gebruikt sinds de tijd van Hugo de Groot.

Liefde voor de geschiedenis en een creatieve geest zijn dus welkom, zegt Laroo. En vrijgezelle feesttypes maken geen kans. „We zoeken een stel. Het is hier namelijk nogal afgelegen. Zelfs Poederoijen, het dichtstbijzijnde dorpje, ligt acht kilometer ver weg.” Er komen per jaar 120.000 bezoekers, maar ’s winters komen er vooral weekendgasten. „Dan is het eenzaam.”

„Het is geen negen-tot vijfbaan”, zegt Gerda Alberts (61). Met haar man Cees (64) woont ze sinds 1984 naast het kasteel. Volgend jaar gaan ze met pensioen. De reden waarom een opvolger gezocht wordt. „We hebben lange tijd ons sociale leven op een laag pitje gezet, maar het was het waard. Prinses Christina is hier verloofd, Bernhard nam zijn eigen wijnen mee. Vooral ’s ochtends is het hier fantastisch. Je kunt de Waal ruiken. Het is hier echt een lustoord.”

De nieuwe bewoners komen, net als de familie Alberts niet op het kasteel te wonen, maar aan de andere kant van de slotgracht. Een nacht tussen de dikke muren valt ook niet aan te raden, vertelt gids Margot Becht (55). Ze bracht er in 1990 een nachtje door. Dat was niet meer gebeurd sinds Nederlandse soldaten er rond 1880, de tijd van de Hollandse Waterlinie, met ’glaasje draaien’ tevergeefs probeerden de geest van Hugo de Groot op te roepen. „Ik heb bijna niet geslapen. Het was de hele nacht onrustig. Krakende vloeren, voorbij varende schepen, vleermuizen, noem maar op. Maar geen spoken”, lacht ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden