Slordig met dromen en feiten uit jaren zeventig

Rond 1970 deed de Italiaanse journaliste Luciana Zanuccoli verslag voor media in haar land over die allerroerigste periode in rk Nederland. Pas nu verschijnt een selectie ervan in het Nederlands, ver na dato, met alle vervreemding van stokoude kranten.

Pieter van der Ven

We ontmoeten paus Paulus VI, kardinaal Alfrink, de bisschoppen Gijsen en Simonis, pater Van Kilsdonk, Huub Oosterhuis, nuntius Angelo Felici en andere geestelijken die toen met regelmaat in het nieuws waren.

Lezing verschaft enig vermaak om de opwinding van toen en wat treurnis om langvervlogen dromen. Een al met al toch wat overbodige uitgave? Overbodig zijn in elk geval de tientallen slordigheden in de vertaling, namen, uitdrukkingen - zoals altijd als bij terugzetting in de oorspronkelijke taal het origineel niet wordt geraadpleegd. In die zin een liefdeloos afgeraffeld werkje van uitgever Damon.

Nieuw was voor deze lezer dat in diezelfde roerige tijd de Nederlandse Federatie van Naturisten nota bene paus Paulus VI uitnodigde voor hun jaarvergadering op locatie - om de vooroordelen van de katholieke kerk tegen het nudisme weg te nemen. De paus kwam niet, Luciana Zanuccoli ging er wél volgens de regels van het huis kijken en zij zwom er met twee sympathieke priesters, die elk weer tijdig weg moesten voor de avondmis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden