Slopen en bouwen

Hoe is het dagelijks leven op een middelbare school?Trouw is te gast op het Casparus College in Weesp om te zien wat gewoon en ongewoon is op de school.

Van buitenaf zien de 25 containers die naast de school staan opgestapeld er uit als losse blokken. Van binnen is het heel anders. ,,Wat krijgen we een mooie school'', roepen de leerlingen die met hun stoel en tafel de containers zijn binnengegaan. Daar zien ze een brede gang, lokalen met maagdelijke muren, een grote aula, een keuken, nette kamers voor de afdelingsleiders.

Alle deuren zijn heel, kozijnen zijn onbeschadigd. Als ze daarna weer teruglopen naar hun oude school, die nu eindelijk gesloopt gaat worden, valt op hoe uitgewoond dat gebouw is. Drie jaar geleden verdween een deel van de lokalen bij een brand, vermoedelijk aangestoken. Gezien de slechte staat van onderhoud van de rest van de school lag het voor de hand om een geheel nieuw gebouw neer te zetten. Harde onderhandelingen met de gemeente Weesp volgden, en ook het woekeren met centimeters. Want voor nieuwe scholen gelden strakke normen. Dat gaat dan over het vloeroppervlak. Per leerling mag de school niet meer dan 10.4 vierkante meter besteden, inclusief gangen, toiletten, lokalen, gymzaal. Vroeger was dat 11.5 vierkante meter. En dat terwijl de leerlingen er niet kleiner op worden. En ook niet minder beweeglijk.

Directeur Blonk en zijn bouwteam vonden dat wat aan de krappe kant, voor hun leerlingen van het vmbo-beroepsgericht. Een groter gebouw kon wel, maar dan moest de school dat zelf betalen. Dus gingen ze maar akkoord, met het gevolg dat het nieuwe gebouw 1200 vierkante meter kleiner wordt dan het oude: 4462 in plaats van 5600. Er is bijvoorbeeld bezuinigd op de gangen. Op sommige plaatsen is geen gang en moeten de leerlingen door een groot lokaal lopen om van de ene naar de andere plek te gekomen. Dat heeft ook voordelen. ,,Geen gangen, geen gedonder'', zegt verbouwingscoordinator Ad van Genderen. Maar de lokalen voor de onderbouw zijn nu wel erg klein uitgevallen.

Wrang genoeg is de tijdelijke huisvesting, de stapel van 25 containers, ruimer dan de definitieve nieuwbouw.

De verhuizing is in volle gang en het loopt allemaal gesmeerd. Het speciale mobiliteitsteam sjouwt dolenthousiast met rollen vloerbedekking. Dat team bestaat uit 15 jongens -verhuizen op het Casparus is toch vooral mannenwerk- die zijn aangewezen en die een beloning krijgen, al weten ze nog niet wat. Hun bereidheid om de snoepvoorraad van de kantine te verhuizen is buitengewoon groot. ,,Twee jongens is genoeg'', roept docent Ron Giesbergen.

Directeur Blonk ontfermt zich snel over de geldkist die erbij hoort. Hij is dol op zo'n grote operatie als de interne verhuizing. Alles maar dan ook alles is overhoop gehaald. Het is overal een chaos. ,,We liggen voor op schema'', roept hij. En dat terwijl de verhuizers pas morgen komen. Zoveel mogelijk doen docenten en leerlingen alles zelf. Iedere leerling van de bovenbouw moet zijn eigen stoel en tafel verhuizen en verder hand- en spandiensten verlenen.

De verhuizing verdeelt de leerlingen in twee groepen. Degenen die voor techniek gekozen hebben bloeien op: eindelijk kunnen ze wat doen. Jongens van vijftien lopen, in mouwloos hemd en spijkerbroek, met een boormachine in de hand door de gang. Die van handel en administratie raken in de war. Zij blijven liever thuis. Niet alle docenten zijn ertegen opgewassen dat al het vertrouwde verdwijnt. Maar juf Van Hattum, nota bene van handel en administratie, houdt daar nu juist weer wel van. ,,Waar is een steekkar?'', roept ze, naast een stapel dozen.

In zijn nieuwe lokaal staat docent Nederlands Rob van Heerde blaadje voor blaadje papieren uit te zoeken. ,,Ik heb zeventien dozen. Veel kan wel weg.'' Het is koud in zijn lokaal, een graad of acht. De verwarming is op sommige plaatsen nog vergeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden