Sloophamer dreigt voor Palestijnen

Joodse kolonisten in Silwan, een overwegend Arabische wijk van Oost-Jeruzalem. (FOTO AFP)

Abdallah Aboe Nab woont in de Oost-Jeruzalemse wijk Silwan in wat – naar westerse maatstaven – niet meer dan een schuurtje lijkt. „Toen mijn ouders dit gebouw betrokken, was het een stal die bedoeld was voor dieren”, zegt de 54-jarige Palestijnse bouwvakker. „Maar ze waren juist in de oorlog van 1948 vluchteling geworden en dit stond te huur.” Door simpele renovaties en uitbreidingen biedt de woning nu onderdak aan het gezin van Aboe Nab, maar ook aan zijn broers en zussen en hun kinderen; 45 mensen in totaal.

Sinds de jaren tachtig heeft de familie echter een stortvloed aan gerechtelijke bevelen over zich heen gekregen. Omdat voor de verschillende woninguitbreidingen geen bouwvergunningen zijn verkregen, kwam sloop meermaals dichtbij. De gemeente Jeruzalem verleent echter simpelweg geen bouwvergunningen aan Palestijnen, zegt Aboe Nab. In 2007 volgde bovendien een uitzettingsbevel, omdat het appartementencomplex volgens een rechtbank oorspronkelijk een synagoge was en dus als zodanig moet worden hersteld.

„In 1880, toen op deze heuvel nog absoluut geen Arabieren woonden, vestigden Jemenitische Joden hier een dorp”, zegt Daniel Luria, terwijl hij wijst op Silwan. Luria is een van de leiders van Ateret Cohaniem, een machtige Israëlische organisatie die zich erop toelegt om de Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem zoveel mogelijk met Joodse Israëliërs te bevolken. Israël veroverde en annexeerde Oost-Jeruzalem in 1967.

Silwans oorspronkelijke Joodse bewoners werden bij rellen in de jaren dertig van de vorige eeuw geevacueerd. Maar sinds de jaren negentig werken Ateret Cohaniem en Elad, een andere rechtse kolonistenorganisatie, ijverig aan het verkrijgen van onroerend goedin Silwan – niet altijd, volgens de rechter, langs legale weg. Hun streven is daarbij om deze wijk met 31.000 inwoners – op zeventig gezinnen na allen Palestijns – te veranderen in een Joods-Israëlisch bastion.

Het is geen toeval dat de kolonisten zich richten op Silwan. In de wijk zijn bij opgravingen resten gevonden van de Kanaünitische stad die de bijbelse koning David volgens de overlevering drieduizend jaar geleden zou hebben veroverd en die hij tot het eerste Jeruzalem maakte. Ultranationalistische Israëliërs hebben hierdoor een sterke ideologische band met Silwan.

Volgens Aboe Nab wees niets in zijn huis erop dat het ooit een synagoge was. Maar hij heeft grotere problemen. Een van de kolonistenhuizen staat bij hem in de straat. Daardoor zijn grote spanningen ontstaan tussen de Palestijnse bewoners en de ingehuurde beveiligingsdienst van de kolonisten die, stelt Aboe Nab, de Palestijnse buurtbewoners voortdurend lastigvallen. De Palestijnse wrok is inmiddels zo groot dat het veelvuldig komt tot gewelddadige confrontaties.

Inmiddels stijgt de woede naar het kookpunt door een onlangs goedgekeurd gemeenteplan om in Silwan een op de bijbel geënt themapark met toeristencentrum te vestigen. Op de beoogde plek staan 88 Palestijnse huizen, die illegaal zijn gebouwd en dreigden te worden gesloopt. Na protesten kwam de Jeruzalemse burgemeester Nir Barkat met een compromis: 22 woningen worden ontruimd, waarbij de eigenaren compensatie krijgen. De overige 66 worden met terugwerkende kracht gelegaliseerd.

Maar de argwaan is zo groot dat de bewoners van Silwan het aanbod hebben afgeslagen. Ze bestempelen het compromis als een Israëlische provocatie en een poging alle Palestijnen uit de wijk te verdrijven.

Silwan is een kruitvat, stelt Aboe Nab, en het plan van Barkat is de lucifer bij de lont als het wordt uitgevoerd. „Als de burgemeester woningen kan legaliseren, moet hij dat in heel Silwan doen. En laat hem dan ook meteen parken aanleggen voor de bewoners – niet voor toeristen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden