OpinieHergebruik kerken

Sloop van een lege kerk is soms beter dan verkoop

Lezers komen met mogelijkheden van hergebruik van lege kerken, maar vinden soms sloop de beste aanpak.

Lege huls

Een gebouw dat aan de buitenkant nog als kerk herkenbaar is, maar waarin niet meer wordt gebeden en geen eredienst meer plaatsvindt, is een lege huls. Als verkoop aan een andere christelijke geloofsgemeenschap niet lukt en het aanpassen van het uiterlijk van het gebouw, zodat het aan de buitenkant niet meer op een kerk lijkt, ook niet mogelijk is, dan zou ik zeggen: slopen. Persoonlijk doet het mij verdriet als ik een fraai kerkgebouw zie dat voor hele andere doeleinden wordt gebruikt. Overheidsbescherming is niet nodig en de marktwerking geldt dan alleen voor de grond. Tot alle seculiere medeburgers, die met de verdwijning van een beeldbepalend kerkgebouw moeite hebben, zou ik willen zeggen: kom weer naar de kerk. Dat is de beste manier om een kerkgebouw te behouden.
Cor de Vette Amersfoort

Economisch rendabel

In de vijfde stad van Brabant, Helmond, is de Goede Herder een buurthuis geworden, de Sint Anna een klein particulier theater. Van de jaren vijftig Bernadettekerk is een supermarkt gemaakt, en van de Leonardus een dokterscentrum. De prachtige Koepelkerk is omgebouwd tot een van de mooiste schouwburgen van Nederland: het Speelhuis. Van de opbrengst heeft de rk kerk de nog als kerk gebruikte ruimtes onderhouden, en misbruikboetes kunnen betalen, waardoor het respect van de gemeenschap voor ons klerikale verleden is hersteld. In buurdorp Deurne is de Zeilbergse kerk succesvol getransformeerd tot fitnesscentrum. Alle voorbeelden zijn economisch rendabel en staan ten dienste aan de gemeenschap waarvoor ze waren bedoeld.
Chris van Heeswijk Helmond

Systeemplafonds

Kerkgebouwen van middelmatige kwaliteit die ten prooi vallen aan ontwikkelaars die er winkels of appartementen in maken, kunnen beter worden gesloopt. Ik word er treurig van als ik systeemplafonds voor de glas-in-loodramen zie of reclameborden van de Wibra aantref in het portaal van de kerk. Laten we eerlijk zijn en de consequenties van onze geseculariseerde maatschappij in de bebouwde omgeving laten zien. Ik heb wel meegemaakt dat een buurt moeite had als een kerkgebouw zijn functie verloor, maar het is dezelfde buurt die de kerk ’s zondags links laat liggen. De consequentie van die seculiere houding is slopen. De beste remedie om sloop tegen te gaan is niet herbestemming, maar bekering.

Jan Borkent architect Apeldoorn

Gekraakt

Ik heb destijds samen met vijf andere jongens een oude kerk (1886) gekraakt in Amsterdam-Noord. Deze stond al 4,5 jaar leeg zonder bestemmingsplan. Persoonlijk heb ik deze keuze gemaakt, niet vanwege woningnood, maar omdat ik de potentie zag die de kerk had. Het gebouw zou weer de functie kunnen krijgen waarvoor het eigenlijk was bedoeld: een plek voor liefde, kunst en verbinding. Iedere zondag gooiden wij de deuren open. ’s Avonds kon iedereen aanschuiven in de kelderkantine voor een buffet op donatie. Helaas zijn we na vijf weken ontruimd en wordt het nu beheerd door Ad-Hoc. Maar niet getreurd, we zijn blij met de ervaring.
Kasper de Kleer (22) Amsterdam

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Lees ook:

Moeten lege kerken altijd aan de hoogste bieder worden verkocht?

Wat vindt u: moet de overheid kerken voor sloop behoeden en hergebruik bevorderen omdat kerkgebouwen een functie hebben voor de samenleving? Of is dat een achterhoedegevecht en weggegooid geld en moeten we de markt zijn werk laten doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden