Sloop oude flats maakt buurt niet leefbaarder

Sloop en dure nieuwbouw helpen niet of nauwelijks om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Oude en nieuwe bewoners mengen niet.

Nieuwe woningen bouwen op de plek waar eerst flats uit de jaren vijftig en zestig stonden, helpt niet of nauwelijks om de leefbaarheid van wijken te verbeteren. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. De wetenschappers deden onderzoek in Rotterdam, Zwolle, Den Haag, Arnhem, Amersfoort en Breda.

De gedachte van de overheid bij herstructurering is dat de nieuwe, duurdere woningen rijkere bewoners trekken die de wijk leefbaarder maken. De aanpak kost de overheid vele tientallen miljoenen euro’s. Volgens de onderzoekers is het rendement van de investeringen nauwelijks te zien. De oude en nieuwe bewoners mengen niet met elkaar en de veiligheid neemt niet toe.

Volgens de universiteit moet de overheid minder snel slopen. Bovendien moet er meer aandacht komen voor sociale maatregelen. Volgens de onderzoekers is het beter om werklozen aan een baan te helpen. Als dat niet lukt, dan zouden gemeenten meer moeten doen aan activiteiten in de buurt. Verder is het zaak dat er genoeg wijkagenten rondlopen die de veiligheid bewaken. Jongerenwerkers zouden meer projecten moeten opzetten om de jeugd bezig te houden.

Een van de onderzoekers, Gideon Bolt, zegt in een toelichting dat maatschappelijke organisaties, zoals woningcorporaties, een langere adem moeten hebben bij het oplossen van sociale problemen. „Ik ken een Haagse wijk waar de instanties maar besloten te slopen, omdat er in het flatgebouw een paar probleemgezinnen zaten die moeilijk te corrigeren waren. Dat is eeuwig zonde, want de flat was verder in goede staat en lag goed in de verhuurdersmarkt.”

Tegenwoordig zijn er volgens Bolt meer mogelijkheden om overlastveroorzakers aan te pakken. „Alleen kost dat wat meer tijd en moeite dan simpelweg slopen”, aldus de onderzoeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden