Sloop lege kerken en red de ziel

Op het gevaar af als een Groninger ’roefkop’ (stijfkop) betiteld te worden, wil ik een kanttekening maken bij het commentaar ’Een lege kerk verdient een tweede kans als religieus erfgoed’ (Trouw, 18 januari). Het initiatief om het zwaarvervallen Oostgroningse kerkje van Garsthuizen te restaureren wordt positief beoordeeld. Toch wringt er iets.

Een kerk die een bestemming krijgt als restaurant? Garsthuizen is uiteraard geen novum. Al jaren krijgen leegstaande kerken de meest fantasierijke nieuwe bestemmingen. Dat werpt klemmende vragen op. Bedrijfsfeesten en recepties met inschakeling van cateringbedrijven kan nog, maar een kerk in gebruik als fietsenstalling gaat te ver? Prevaleert het belang om een kerkgebouw koste wat kost overeind te houden? In gevallen als die van Garsthuizen gaat het er om het kerkelijk gebouw ’als beeldbepalend element in dorp of stad’ niet verloren te doen gaan. Bedoeld is hier dan een landschappelijke beeldbepaling.

Maar je kunt je afvragen of de kerkelijke organisaties zelf wel genoegen moeten nemen met die nieuwe beeldbepaling. Namelijk die van een kerk, die niet veel meer is dan ’van het uitblijvend antwoord de schrijn’, om de beroemde slotregel te citeren van het gedicht, dat C.O. Jellema wijdde aan het (eveneens Groningse) kerkje van Fransum.

Kerken zouden ook kunnen zoeken naar een oplossing waarbij wel op een nieuwe manier het christendom wordt weerspiegeld. Dat zou bij voorbeeld kunnen leiden tot de sloop van een bepaald kerkgebouw, waarna de opbrengst van de vrijkomende grond en andere zaken gebruikt zou kunnen worden voor een nieuw kerkelijk initiatief of een charitatief doel. Zo blijft tenminste de ziel van de kerk behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden