Sloop islamitisch erfgoed onstuitbaar, maar verzet neemt toe

Bouwkranen domineren de achtergrond van de Grote Moskee in Mekka. Beeld Reuters
Bouwkranen domineren de achtergrond van de Grote Moskee in Mekka.Beeld Reuters

De Saoedische autoriteiten proberen het zo stil mogelijk te houden, maar de afbraak van heilige islamitische relikwieën in Mekka en Medina dringt steeds meer door tot de Arabische straat. Daar leidt het tot stevige discussies tussen voorstanders van meer wolkenkrabbers en beschermers van archeologische restanten uit de tijd van de profeet Mohammed.

De discussie kreeg een impuls toen de Britse krant The Independent twee maanden geleden foto's publiceerde 'die Saoedi Arabië niet wil zien'. Op de beelden was duidelijk zichtbaar hoe graafmachines de oudste delen van de Grote Moskee in Mekka vernielden. Deze moskee is de meest heilige plaats voor moslims en staat centraal in de hadj. Jaarlijks lopen miljoenen gelovigen zeven keer om de Ka'aba, het bekende kubusvormige gebouw met het zwarte doek dat middenin de moskee staat.

De sloop van de oude delen met inscripties over het leven van Mohammed is volgens de Saoedische autoriteiten nodig om de groei aan hadj-gangers op te vangen. De grootmoefti van Saoedi Arabië steunt de sloopwerkzaamheden, die hij cruciaal noemt. "Het is noodzakelijk. Als we niet zouden uitbreiden, zou de pelgrimstocht niet toegankelijk zijn voor miljoenen mensen. Deze werkzaamheden zijn volkomen legitiem."

De Golf Institute schat dat ondertussen 95 procent van de millenniumoude gebouwen in Mekka is gesloopt. Zo is bijvoorbeeld het huis van de eerste vrouw van de profeet tegen de grond gegaan om plaats te maken voor een badhuis. Zelfs het lot van het huis waar de profeet Mohammed is geboren is onzeker. Ook archeologisch erfgoed in Medina is ten prooi gevallen aan de bouwwoede.

Veel islamitische theologen zijn voorstander van deze sloopwerkzaamheden. Zij vinden dat historische plaatsen en heiligdommen de gelovigen verleiden tot de zonde van afgoderij en polytheïsme. Saoedi Arabië kent dan ook een lange geschiedenis van vernielingen van islamitisch erfgoed.

Maar de kritiek op de vernieling neemt toe. Zo zijn er volgens de Libanese krant As Safir groepen die aandringen op het tekenen van een petitie om het erfgoed te beschermen. Dat is niet zonder gevaar in een land waar kritiek op de autoriteiten ongewoon is. Volgens de initiatiefnemers van de petitie is uitbreiding van de Grote Moskee en de stadsvernieuwing in Mekka en Medina ook mogelijk zonder historische plekken te vernietigen.

As Safir ziet dat de sloopwerkzaamheden ook op sociale media tot veel discussie leiden. Ook daar wijzen voorstanders van de sloop op de religieuze voorschriften (de hadj komt voor monumenten) en tegenstanders op de onschatbare historische waarde van het erfgoed. "Hoe ver moet het gaan", citeert As Safir een bezorgde Twitteraar. "Komt er straks ook een fatwa voor de vernieling van de Ka'aba en de grot van de patriarchen om tegemoet te komen om pelgrims die hun rituelen willen uitvoeren?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden