Sloop Groninger suikerfabriek deels stilgelegd

groningen – - De sloop van de voormalige fabriek van SuikerUnie in Groningen is grotendeels stilgelegd.

Tijdens de sloopwerkzaamheden vielen dinsdagmiddag grote stukken plaat naar beneden van het dak van de silo die pal aan de spoorlijn Groningen–Leeuwarden ligt. Kort daarvoor was een trein van Arriva langs komen razen. De stukken ijzeren plaat kwam op de rand van het spoortraject terecht.

Een toeschouwer filmde het incident en stuurde de beelden naar omroep RTV Noord. Bij confrontatie met de beelden reageerden woordvoerders van Arriva en spoorwegbeheerder ProRail onthutst. Een woordvoerster van Arriva: „Schokkend. Ik dacht eerst: Dit kan niet waar zijn.”

De gemeente Groningen laat weten dat de werkzaamheden zijn stilgelegd, tot garanties zijn afgegeven dat niet opnieuw dakmateriaal naar beneden komt. De Arbeidsinspectie is ingelicht.

Sloopbedrijf Jager in Midwolde trekt het boetekleed aan. „We nemen het hoog op”, aldus directeur Gerrit Kroese die vermoedt dat de harde wind heeft meegespeeld. Hij wijst erop dat meteen na het incident dinsdag het verwijderen van de dakplaten al is gestopt. ProRail en de politie waren al ingelicht voordat het filmpje opdook, zegt Kroese.

Jager gaat de gebruikte sloopmethoden tegen het licht houden. Totdat duidelijk is hoe er honderd procent veilig kan worden gewerkt, blijven de slopers van de dakplaten af. Ander werk op het terrein gaat wel door. Dat verklaart het tweede incident deze week. In een andere silo ontstond donderdag brand toen bij verwijderen van sloopmateriaal een vonk van een snijbrander oversloeg op isolatiemateriaal. Kroese noemt twee incidenten in een week ’een beroerde samenloop van omstandigheden’.

De gezichtsbepalende Suikerfabriek van Groningen werd eind 2007 abrupt gesloten door moederbedrijf Cosun. Bijna honderd medewerkers verloren hun baan. Het fabrieksterrein in Groningen is gekocht door de gemeente voor 35 miljoen euro. Er is een prijsvraag uitgeschreven om een tijdelijke invulling te vinden voor het terrein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden