Sloeberglossy moet stille armoede belichten
Armoede | De superrijken hebben de Quote 500 als glossy om mee te protsen. Maar van de superarmen hoor je nooit iets, vinden de initiatiefnemers van de Quiet 500. Dat schuurt.
Goed, Nederland is nog geen Zwitserland, maar het behoort steevast tot de rijkste landen van de wereld. Dat bleek onlangs uit het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. Nederland staat daarin op de zesde plaats met een gemiddeld netto eigen vermogen per hoofd van de bevolking van zo'n 80.000 euro (Zwitserland 170.000 euro). De becijfering van Allianz kent allerlei nuances, maar het beeld is toch dat niemand hier hoeft te klagen. Sterker: Wie klaagt zou zich dood moeten schamen. Een verkeerd beeld, stellen schrijver A.H.J. Dautzenberg en zijn oude jeugdvriend Ralf Embrechts. "Langdurige armoede neemt toe", zegt Embrechts. "Als je er eenmaal in zit, kom je er moeilijk weer uit."
"Vergis je niet", zegt Dautzenberg. "Eén op de zes kinderen leeft in Nederland in armoede." De schrijver van boeken als 'Vogels met zwarte poten kun je niet vreten', 'Samaritaan' en 'Extra tijd' is ook econoom en weet dat een begrip als armoede moeilijk definieerbaar is. "Het is maar waar je het tegen afzet. Er zijn altijd mensen in andere landen die het slechter hebben, dat is met alles zo. Ons gaat het om de grote groep die het niet meer lukt om de huur te betalen, die geen geld heeft om deel te nemen aan de samenleving. Juist in een rijk land als het onze komt daar schaamte bij kijken, en uitsluiting. Dat schuurt."
En dus komen Dautzenberg en Embrechts nu voor het eerst met een landelijk verspreide glossy met een omslag van schuurpapier: De Quiet 500, uiteraard het armoedige antwoord op de welgestelde Quote 500. En eerlijk is eerlijk: het blad heeft in alles de look and feel (op de schuurpapieren cover na dan) van een luxe magazine. Meest in het oog springend zijn de bijzonder komische fictieve advertenties, die vrolijk knipogen naar het exclusieve origineel: Geen Joop! maar Hoop!, geen Bookings.com, maar BookNix.com enzovoort. In het midden zit de kinderversie van het sloebermagazine ingeniet: Quiet Kids. Verder reportages en portretten van mensen die moeten rondkomen van een schijntje, verhalen en columns over de financiële ellende van onder meer Connie Palmen, Herman Koch en Herman Brusselmans, en het blad pakt uit met een groot interview met Quote-miljonair Dirk Lips ('Rijkdom brengt verantwoordelijkheid met zich mee').
Embrechts: "Lips is rijk geworden met onder andere vakantieparken als De Beekse Bergen en pretparken als het Aviodrome. Hij is een van de twee miljonairs uit de Quote 500 die enthousiast reageerden op onze vraag of zij iets voor ons wilden betekenen. Onder het mom: Jullie zijn succesvol, zet dat nu eens in voor de mensen die minder hebben. Lips kwam meteen met een bedrijfsplan voor een zogenoemde Quiet Community."
Dat is een digitaal deelplatform om mensen met gesloten beurzen bij elkaar te brengen. Een kapper die bijvoorbeeld aanbiedt om een keer per week iemand gratis te knippen. Het werkt van twee kanten, weet Dautzenberg: "Iets voor elkaar betekenen geeft mensen een goed gevoel. En iedereen kan wel iets. Waarom zou je het dan niet doen?"
Embrechts en Dautzenberg kwamen al eerder met een Quiet 500, drie jaar geleden, toen nog meer lokaal op de regio Tilburg gericht. Dat het blad nu landelijk wordt verspreid komt door de tijdgeest, denkt Dautzenberg: "We leven in een complexe, vaak negatieve tijd met veel ruimte voor populisten. Wij merken aan alle reacties dat mensen behoefte hebben aan iets positiefs."
De schrijver staat erom bekend dat hij graag inspringt voor de kwetsbaren in de samenleving. Zo stond hij al eens een nier af, werd hij uit piëteit lid van pedovereniging Martijn en steunde hij stadgenoot en vriend Diederik Stapel publiekelijk, toen die als wetenschapper de kluit bedonderde. Waar komt die hang naar engagement vandaan? Dautzenberg: "Ik heb daar niet echt een verklaring voor. Echte armoede heb ik bijvoorbeeld niet gekend, wel soberheid. Ik weet wel dat mijn moeder vroeger altijd zei: 'De kinderen waarmee jij vroeger speelde, waren altijd kinderen die het thuis niet zo leuk hadden'."
Embrechts: "En we komen allebei uit de oostelijke mijnstreek, misschien heeft het daar mee te maken. Ik heb gelukkig zelf nooit armoede gekend. Ik weet gewoon niet beter dan zo goed mogelijk voor anderen te zorgen, dat is me met de paplepel ingegeven. Ik zeg weleens: Ik heb mijn hart verpand aan de onderkant."
De Quiet 500 ligt in ruim 3000 winkels. De oplage is 40.000 exemplaren en het blad kost 10 euro.
Een van de fictieve advertenties in de Quiet 500, met een knipoog naar het origineel: Geen Joop! maar Hoop!
undefined