Slob ziet rekentoets stranden in de Kamer

Minister Arie Slob. Beeld ANP
Minister Arie Slob.Beeld ANP

Het is minister Arie Slob van onderwijs niet gelukt om de Tweede Kamer te overtuigen van het belang van een nieuwe rekentoets voor middelbare scholieren. Twee coalitiepartijen, D66 en CDA, wijzen zijn plan af. Ook de oppositie is ronduit negatief.

Kirsten Commijs

In november vorig jaar stelde Slob voor om scholen zelf te laten bepalen hoe zij het rekenniveau van hun leerlingen testen. Voor die toets moeten scholieren vervolgens wel minimaal het cijfer 4 halen. Het gaat om een tijdelijke toets, in afwachting van nieuw rekenonderwijs.

Het blijft naar alle waarschijnlijkheid bij een voorstel, want gebrek aan steun vanuit de eigen coalitie is een obstakel voor de minister. Kamerlid Paul van Meenen (D66) noemt de rekentoets ‘de Fyra van het onderwijs’, verwijzend naar het debacle rond de Italiaanse hogesnelheidstrein. Zijn CDA-collega Michel Rog ‘had gehoopt dat we er nu vanaf zouden zijn’.

Ook vanuit de oppositie klinkt er kritiek. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld zei in een Kamerdebat: “Deze discussie loopt al zo lang. Scholen moeten steeds maar inspelen op nieuwe regels en ideeën. Waarom ligt de nadruk op de toets en niet op het onderwijs? Het plan van de minister krijgt van ons een dikke onvoldoende. We moeten beginnen met investeren in leraren en daarna pas kijken hoe het rekenniveau getest kan worden.”

Coalitie en oppositie zijn het erover eens dat de rekenvaardigheden van Nederlandse scholieren moeten verbeteren. Om dat te bereiken moet het rekenonderwijs uiteindelijk verwerkt worden in de wiskunde-, economie- en natuurkundelessen. Het ziet ernaar uit dat de tussenoplossing, de rekentoets van Slob, binnenkort strandt in de Tweede Kamer.

Lees ook:

Het was een onding, die rekentoets

Investeer in de wiskundeleraar, niet in een landelijk toetssysteem, vindt gepensioneerd leraar wiskunde Cor Hofstra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden