Slob vindt het gaaf om de leerkrachten te spreken, 'maar financieel heb ik niets te bieden'

Minister Arie Slob in gesprek met leerkrachten in AFAS Live. foto Jean-Pierre JansBeeld Jean-Pierre Jans

Leraren zijn klaar om opnieuw te gaan staken. Het gesprek met minister Slob in AFAS Live leverde niets op.

Boegeroep klinkt. Er wordt gefloten als minister van basisonderwijs Arie Slob (ChristenUnie) met de deur in huis valt: die 1,4 miljard die het basisonderwijs eist, gaat er niet komen. “Ik sta hier met een dubbel gevoel”, begon hij het gesprek met vijfhonderd leerkrachten en schoolleiders in de Amsterdamse concertzaal AFAS Live. “Ik vind het, om dan maar even de woorden van de minister-president te gebruiken, gaaf om jullie te spreken. Maar financieel heb ik niets te bieden.”

Minister Slob kwam naar het gesprek op uitnodiging van het PO-front, de gelegenheidscoalitie van actiegroep PO in Actie, vakbonden, werkgevers en schoolleiders. Het front eist 1,4 miljard om het salaris van leerkrachten te verhogen en de werkdruk te verlagen. In het regeerakkoord werd 700 miljoen toegezegd.

Stakingsbereidheid

Maar de leerkrachten laten zich niet meer zoet houden, bleek dinsdagavond. De veenbrand die wellicht jaren heeft gesmeuld, is uitgeslagen. Na een prikactie voor de zomer en een stakingsdag in oktober, lijkt de stakingsbereidheid nog steeds groot. 

De vijfhonderd aanwezigen zijn gedreven. Gefrustreerd. Boos, soms. Er wordt gejoeld, gefloten, minutenlang geklapt als een leerkracht aan de minister vraagt wat híj er van vindt dat bedrijven van het nieuwe kabinet korting krijgen op de dividendbelasting, terwijl er niet voldoende geld is om het lerarentekort aan te pakken.

“Het primair onderwijs verkeert in deplorabele staat”, zegt de Utrechtse schooldirecteur Peter Kooy onomwonden. Bij ziekte kan hij geen vervanging vinden, er is niet genoeg geld om kinderen te ondersteunen die extra zorg nodig hebben, het salarisverschil met het voortgezet onderwijs is niet uit te leggen. “En zo kan ik nog wel even doorgaan met mijn litanie.”

De aanwezigen willen vooral graag serieus genomen worden. En daarbij hoort wat hen betreft meer geld. “Ik geloof wel dat de minister ons snapt”, zegt leerkracht Lauri van de Weetering uit Den Haag. “Dat is het probleem niet. Maar het moet wel wat opleveren.” Een oplossing voor het lerarentekort bijvoorbeeld. Leerkracht Sandra Hof uit Haarlem: “Het was weer een leuke week. Bij ons heeft een collega die net een baby heeft gekregen voor de klas gestaan omdat er niemand anders was.”

De leerkrachten en directeuren willen dat de minister iets doet aan hun zorgen. Ze willen niet meer horen dat ze zelf ook best wat minder regels kunnen volgen, dat het allemaal goed komt als ze het volkslied gaan zingen, dat ze bij de vakbonden moeten aankloppen voor meer salaris.

Actie

“Ik wil het veld serieus nemen”, zegt minister Slob dan ook. Hij heeft voor aanvang al een rondje gemaakt door de zaal, gesprekjes aangeknoopt en handen geschud. “Ik wil horen wat mensen elke dag meemaken.”

Het gesprek eindigt na een uur. Leerkrachten en schoolleiders prijzen de minister omdat hij is gekomen. PO in Actie-voorman Thijs Roovers noemt hem, en hij is niet de enige, een ‘verademing’ in vergelijking met voormalig staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. Onderwijl komen leerkrachten bij Roovers en zijn collega voorman Jan van de Ven langs. Bedankt, zeggen ze, dat jullie ons wakker hebben geschud.

Slob heeft hart voor onderwijs, dat geloven de leerkrachten wel. Maar die 1,4 miljard ligt duidelijk niet op tafel. Dus wordt er, met nog een kleine week tot het ultimatum van de vakbonden verstrijkt, alvast gescandeerd. “Actie”, roept een vol AFAS Live. “Actie, actie, actie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden