Slob: leerplicht gaat vóór klimaatspijbelen

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media)  Beeld ANP
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media)Beeld ANP

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vindt het sympathiek als scholieren willen actievoeren, maar ze moeten dat niet onder schooltijd doen. De leerplicht gaat voor, vindt de minister.

Redactie

In België gingen de afgelopen tijd tienduizenden scholieren de straat op voor een reeks klimaatmarsen. Ze eisen dat hun regering meer actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan. In Nederland staat voor volgende week donderdag een actie gepland. De organisatie verwacht dat tienduizend leerlingen komen opdagen, zei een van de kinderen achter de actie tegen de scholenvereniging VOS/ABB.

Door volgende week donderdag mee te doen aan de klimaatmars, zullen scholieren waarschijnlijk niet meteen de leerplichtambtenaar op hun dak krijgen. Scholen in Nederland mogen zelf bepalen hoe ze met incidenteel verzuim omgaan. Pas als een scholier in een periode van 4 weken meer dan 16 uur afwezig is, moet de school dit melden bij de gemeente.

De instantie voor leerplichtambtenaren zei deze week over de actie dat er formeel gezien “pas sprake is van spijbelen als de school deze activiteit niet vindt aansluiten bij het onderwijsprogramma”. Als de school deelname wel gerechtvaardigd vindt, hoeft er ook geen melding te worden gemaakt.

Lees ook:

Waarom slaat het klimaatprotest in België wel aan?

Belgische scholieren staken vandaag voor de vierde donderdag op rij voor een strenger klimaatbeleid. Ook de wetenschap roert zich. Het engagement van de Belgische jeugd lijkt groter dan dat van Nederlandse jongeren. Waarom?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden