Slob komt nu al met geld om de werkdruk in het onderwijs te verlagen

Minister Arie Slob maakte het akkoord voor de verlaging van werkdruk in het onderwijs vandaag bekend.  Beeld ANP
Minister Arie Slob maakte het akkoord voor de verlaging van werkdruk in het onderwijs vandaag bekend.Beeld ANP

Een overwinning voor leraren in het basisonderwijs: minister Slob gaat versneld meer geld uitgeven om hun werkdruk te verlagen. Toch zijn de stakingen nog niet van de baan.

Marno de Boer en Petra Vissers

Het kabinet trekt dit jaar al 99 miljoen euro extra uit om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen. In het regeerakkoord stond nog dat het extra geld pas vanaf 2019 geleidelijk beschikbaar zou komen. Ook voldoet het kabinet aan de wens van scholen om zelf te mogen beslissen of ze het geld aan bijvoorbeeld een conciërge, een onderwijsassistent of een gymleraar besteden. Minister Arie Slob (ChristenUnie) maakte het akkoord vandaag bekend, samen met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers uit het onderwijs.

De aangekondigde stakingen van basisschoolleerkrachten zijn hiermee nog niet van de baan. Woensdag staken leerkrachten in Groningen, Friesland en Drenthe. Een maand later volgen hun collega’s in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

“Ik ben tevreden dat het kabinet nu ook met spoed iets aan de werkdruk wil doen, maar uiteindelijk gaat er met dit akkoord niet meer geld naar het onderwijs dan al in het regeerakkoord was voorzien”, aldus Loek Schueler van vakbond CNV-Onderwijs.

700 miljoen

Het PO-front, de gelegenheidscoalitie van vakbonden en werkgevers die strijdt voor een lagere werkdruk en een hoger salaris, wil nog steeds 1,4 miljard euro zien van de minister. Tot nu toe heeft het front er met een prikactie en twee stakingen 700 miljoen uitgesleept: 270 miljoen voor een hoger salaris, 430 miljoen voor een lagere werkdruk. Om te zorgen dat scholen alvast dit jaar extra geld te besteden hebben, moeten zij het in 2020 en 2021 met iets minder extra geld doen.

In september besloot het demissionaire kabinet-Rutte II 270 miljoen euro uit te trekken om het salaris van leraren te verhogen. Het kabinet-Rutte III kondigde vervolgens in het regeerakkoord jaarlijks 430 miljoen euro aan voor verlaging van de werkdruk. Dat laatste bedrag ligt dicht bij de 500 miljoen die leraren en werkgevers eisten.

Het verdriet zat hem vooral in het feit dat het geld er pas vanaf 2021 volledig zou komen. Voor dit jaar was er nog niks begroot, en in 2019 wilde het kabinet 155 miljoen euro uittrekken. Dat is te laat, zeiden onder meer de Algemene Onderwijsbond en de PO-raad, de organisatie van werkgevers.

Oppositiepartijen deden bij de behandeling van de begroting in december al een poging de miljoenen naar voren te halen. Dat mislukte omdat de coalitiepartijen wilden ‘bouwen aan onderling vertrouwen’. Minister Slob zei dat scholen eerst met een goed plan moesten komen.

Dat plan ligt er nu. Het extra geld is specifiek bestemd voor verlichting van de werkdruk, zodat scholen het bijvoorbeeld niet in een nieuw gebouw kunnen steken, maar de precieze besteding is een keuze van de school. Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-raad, is tevreden met die oplossing. “De neiging van het ministerie is toch altijd om van tevoren doelstellingen vast te leggen. Bijvoorbeeld dat er landelijk een bepaald aantal onderwijsassistenten bij moet komen. Nu kunnen scholen zelf keuzes maken.”

Lees ook: Is een lagere werkdruk in het primair onderwijs wel reëel?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden