Slob beperkte zich niet tot kritiek vanaf de zijlijn

CU-fractievoorzitter Arie Slob (rechts) draagt het stokje over aan Gert-Jan Segers (links) Beeld anp
CU-fractievoorzitter Arie Slob (rechts) draagt het stokje over aan Gert-Jan Segers (links)Beeld anp

Arie 'Bombarie' Slob nam vandaag  na veertien jaar afscheid van de Tweede Kamer. Welke invloed heeft hij gehad op de ChristenUnie? Politiek verslaggever Jelle Brandsma blikt terug op de CU-fractievoorzitter: "Slob weet goed zijn voet tussen de deur te krijgen".

Welke impact heeft Slob op de ChristenUnie gehad?
"De CU is met vijf zetels een relatief kleine partij, maar heeft toch tamelijk veel in de melk te brokkelen. In de Eerste Kamer heeft dit kabinet geen meerderheid en het is daarom aangewezen op andere partijen. De CU wil dan wel bijspringen, maar vraagt wel wat terug voor haar steun. Slob is hier vrij behendig in en weet goed zijn voet tussen de deur te krijgen."

Haalde hij hierbij altijd het onderste uit de kan?
"Slob werd wel 'Arie Bombarie' genoemd, omdat hij geregeld met een eisenpakket aan kwam zetten. Maar ondertussen kende hij ook zijn verantwoordelijkheid. Hij besefte wel: het land moet ook geregeerd worden en een politieke crisis draagt daar niet aan bij. Je kunt makkelijk van de zijlijn kritiek geven, maar daar bleef het voor Slob niet bij."

"Een goed voorbeeld is het herfstakkoord. Het kabinet zocht hiervoor steun bij oppositiepartijen in de Tweede Kamer en Slob stond wel open voor overleg. Maar het kabinet was ook van plan om te bezuinigen op regelingen voor gezinnen met kinderen, en door Slob verdween een groot deel van dat plan in de prullenbak."

"Tijdens het kabinet Balkenende IV moest Slob, die toen fractievoorzitter was, vaak vrede stichten tussen de CDA en de PvdA. De CU functioneerde in dit kabinet als buffer tussen de ruziënde partijen en Slob liep geregeld als oliemannetje van de ene fractie naar de andere."

Slob zegt in het Nederlands Dagblad: "Ik vind het geweldig dat we bijvoorbeeld in Utrecht een Statenlid hebben van de Gereformeerde Gemeenten, en in Enschede een katholiek raadslid". Heeft hij van de CU een brede christelijke partij gemaakt?
"Hij heeft daarin zeker een rol gespeeld, maar op de achtergrond. Het is het partijbestuur dat bijvoorbeeld heeft voorgesteld om de grondslag van de partij te vernieuwen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden