Slimme trui die de lucht zuivert is nog maar het begin

ROBERT VISSCHER

Een gebreid pak dat niet alleen lekker zit en je warm houdt, maar ook nog eens de lucht zuivert. Zodat je minder last hebt van smog en luchtvervuiling. Ontwerper Borre Akkersdijk ontwikkelt deze trui samen met onder meer de TU Eindhoven.

"Eenvoudig gezegd breekt de trui met behulp van koud plasma schadelijke moleculen af. Je kunt met het kledingstuk een kamer van vijfendertig vierkante meter zuiveren, dankzij een apparaatje en een batterij die we in de trui verwerkten", zegt Akkersdijk. Hij maakte deze BB.suit onlangs speciaal voor de Beijing Design Week, omdat ze in Peking zo veel last hebben van luchtvervuiling. Het kledingstuk gaat ook na hoe vervuild de lucht is, zodat bekend wordt waar de verontreiniging het ergste is. "Maar we willen vooral laten zien wat voor mogelijkheden slimme kledingstukken hebben."

Met name breien leent zich daar uitstekend voor. Wie denkt dat het oubollig en alleen voor oude dames is, komt bedrogen uit. "De techniek van breien biedt veel mogelijkheden en is innovatief. Een spijkerbroek is heel stug, daar zit weinig rek in. Terwijl shirts en joggingbroeken, die via breitechnieken worden gemaakt, na het uitrekken weer terugveren. Die zijn flexibel en daar doen we ons voordeel mee."

Akkersdijk breit namelijk in twee lagen met geleidende garen. Daartussen ontstaat ruimte voor technische snufjes, zoals sensoren, batterijen en een apparaatje dat de lucht zuivert. Je ziet deze niet zitten, ze worden helemaal in het kledingstuk verwerkt. "Veel mensen praten over draagbare technologie, zoals slimme horloges en Google Glass. Ik wil kleding maken waar niet zomaar wat opgezet of geplakt wordt, maar die helemaal verweven is met technologie. Het zit echt in een pak, trui of broek verwerkt", zegt de ontwerper.

In een laboratorium dat hij nu in Amsterdam opzet, gaat hij dat verder ontwikkelen. Als voorbeeld noemt hij kleren, die onze lichaamstaal aflezen. "Denk aan de datingapp Tinder, waarbij je aangeeft of je iemand leuk vindt of niet. Nu moet je daarvoor nog op een smartphone over een scherm vegen. Slimme kleding van de toekomst heeft al snel door of jij iemand leuk vindt door je lichaamstaal af te lezen. Daardoor slaan we het gebruik van een mobiele telefoon over."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden