Slimme strateeg meed Aziatisch beleggen

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het Aandelenfonds van de Algemene Spaarbank voor Nederland (ASN-bank) heeft vorig jaar opvallend goed gepresteerd. Dit fonds, dat bijvoorbeeld niet belegt in sterk vervuilende bedrijven, was het best renderende onder de fondsen die in Nederland worden aangeboden en wereldwijd beleggen.

Dit blijkt uit het boekwerk Beleggingsinstellingen 1997, geschreven door ABN Amro-medewerkers en te koop voor 250 gulden (exclusief BTW), dat een overzicht geeft van de prestaties van beleggingsfondsen die op de Nederlandse markt worden aangeboden. Fondsen die veel geld staken in Nederlandse aandelen, zo blijkt, deden het uitstekend. Het tegendeel gold voor beleggingen in Japan.

Het Aandelenfonds van de ASN Bank, de bank die de duurzaamheid van de samenleving nastreeft, behaalde vorig jaar een rendement van liefst 45 procent en scoorde zo aanmerkelijk hoger dan erkende succesfondsen als OBAM (35,6 procent), Ohra Aandelenfonds (33,2) en het Delta Lloyd Investment Fund (27). ASN dankte dat succes vooral aan het feit dat het veel aandelen van Hollandse bedrijven in portefeuille had (ook beurslievelingen als Getronics, Ahold, Elsevier en Randstad) en Aziatische aandelen meed. Gemeten over drie jaar is het Delta Lloyd Investment Fund overigens het fonds met het hoogste rendement (16,1 procent), gevolgd door Ohra (14,8). ASN scoort 10,5 procent. Dat is minder dan onder meer het Global Fund van ING en de Aandelenfondsen van respectievelijk Postbank en ABN Amro.

Fondsen die alleen in Nederlandse aandelen belegden, draaiden uitstekend. Tolsteeg Beleggingsmaatschappij, gericht op kleine en middelgrote ondernemingen, behaalde een rendement van 61,5 procent. Tolsteeg richt zich vooral op vijf-procentsdeelnemingen, die een fiscale vrijstelling op dividend en koerswinst opleveren. Over drie jaar haalde het Orange Fund (Kempen & Co) de beste resultaten (23,4 procent) in de categorie 'aandelen Nederland'.

Fondsen met aandelen uit het Verre Oosten, Japan en de Pacific draaiden vorig jaar miserabel. Slechts enkele partijen toonden een positief resultaat. Maar van de twaalf fondsen die minstens drie jaar op de Nederlandse markt worden aangeboden, kon geen over die periode een positief rendement melden.

Van de 'gemengde fondsen', die hun portefeuilles spreiden over aandelen, obligaties, liquiditeiten, onroerend goed en edele metalen, was het hoogste rendement in 1996 voor het Vaste Klanten Fonds van Albert Heijn. Dat haalde een rendement van 31,8 procent en over de laatste drie jaar 18,3 procent. Dat komt grotendeels omdat het fonds voor de helft belegt in aandelen Ahold. Die deden het vorig jaar zeer goed. Ook het kleine Biogrond Beleggingsfonds van de Triodos Bank presteerde goed met een rendement van 50,8 procent, tegen mindere prestaties in voorgaande jaren.

Groenfondsen waren het afgelopen jaar in trek: een aantal grote banken lanceerde ze, mede vanwege de nog jonge, aantrekkelijke fiscale regelingen. Veel belangstelling was er ook voor de nieuwe klik-fondsen, die beleggers extra zekerheid bieden omdat ze behaalde koerswinst vergrendelen. Een derde trend was, aldus ABN Amro, de oprichting van beleggingsfondsen die zich, met succes, richten op kleinere Nederlandse bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden