Slimme sokken tegen Chinese Tshirts

China dreigt Europa te overspoelen met goedkope T-shirts en ander katoen. De Nederlandse textielindustrie houdt de adem in. Moeten bedrijven op zoek naar de niche, of rest slechts aanklampen?

Kees de Vré

AMSTERDAM – Opboksen tegen spotgoedkope Chinese producten, er is geen houden meer aan. Heel de industriële wereld moet eraan geloven. Eerder deze week klaagden de textielfabrikanten in Nederland en Europa over de agressieve manier waarop de Chinese tegenhangers de Europese markten proberen te veroveren.

Op 1 januari 2005 vervallen de importbelemmeringen voor textiel in de Europese Unie. Chinese producten krijgen dan vrij toegang. De Europese textielindustrie ziet met angst en beven die datum op zich afkomen, want het lijkt erop dat China zich al voorbereidt om vernietigend uit te halen. ,,In de afgelopen twee jaar constateren we extreme prijsdalingen van Chinese kleding op de Europese markt”, zegt Cees Lodiers, secretaris van de Vereniging Textielindustrie Nederland (VTN). ,,Het gaat vooral om kinderkleding, Tshirts, pyjama's, dat soort zaken. Die zijn 50 tot 75 procent goedkoper geworden. Nou, wij kennen de wereldmarktprijs van katoen en wol. De prijzen die Chinezen vragen in Europa liggen onder de prijs van de grondstoffen die zijn verwerkt.”

Dumping dus? ,,Ja, wij hebben het sterke vermoeden dat de Chinese overheid exportsubsidies verleent om de afzet op te krikken. Ook denk ik dat er renteloze leningen worden verstrekt.” Deze maatregelen zijn in strijd met de afspraken die zijn gemaakt binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO. ,,Wij hebben onze zorg overgebracht bij de Europese Commissie. Voorlopig wordt nog met de Chinezen gepraat, maar ik sluit niet uit dat er maatregelen worden getroffen”, stelt Lodiers.

Een vergelijkbare situatie heeft de Amerikaanse autoriteiten er al toe gebracht maatregelen tegen Chinese katoentjes te nemen. Een Chinese delegatie uit de textielsector is dezer dagen in Brussel. EU-commissaris Pascal Lamy voor buitenlandse handel heeft echter laten doorschemeren niets te voelen voor opschorten van de vrijmaking. Wel zal hij de Chinezen erop wijzen dat het lidmaatschap van de WTO verplichtingen met zich meebrengt: geen dumping en het ruimer openstellen van de eigen markt.

De vraag is of dit soort schermutselingen niet louter onderdeel vormen van een achterhoedegevecht. Want of Chinese textiel wel of niet onder de kostprijs wordt verkocht, het blijft vergelekenmet de Europese kleding spotgoedkoop. Is het niet vechten tegen de bierkaai? ,,Deels wel”, zegt onderzoeksdirecteur Anton Luiken van TNO Textiel. ,,De concurrentie in de textiel is moordend. China probeert zich een goede uitgangspositie te verwerven in Europa als begin volgend jaar de markt wordt vrijgegeven. Producerende landen als Turkije, Pakistan en India hebben er ook last van. Het is een teken aan de wand dat Turkse fabrikanten nu voor het eerst samen optrekken met de Europeanen.”

Luiken schetst een beeld waarin de Europese textiel al jaren bezig is de concurrentie vol te houden door specifieke hoekjes van de markt op te zoeken, waarbij met name een beroep wordt gedaan op technologische kennis. ,,De Chinezen en andere Aziatische producenten werpen zich op de massamarkt van simpele kledingsstukken. Europa en Nederland zijn bezig met technische kleding, denk aan speciale pakken voor brandweermannen. Ook de markt voor nietstandaardmaten – voor dikke, dunne, lange en korte mensen – is interessant. Dat is toch 25 procent van de bevolking. Waar ik ook toekomst in zie is logistieke concepten. Een winkelketen als de Hema bijvoorbeeld laat zijn kledingvoorraden beheren door textielbedrijven. De Europese kledingmarkt vertoont een groot tekort vanwege goedkope concurrentie. De Europese textielmarkt kent dankzij al die alternatieve activiteiten een overschot van jaarlijks vijf miljard euro. Er is dus nog hoop.”

Volgens hoogleraar textieltechnologie M. Warmoeskerken moet de industrie in Europa alle energie stoppen in innovatie, dure mensen vervangen door razendsnelle en intelligente machines.

,,Daarmee moeten we ons werpen op functionele kleding. In de zorg zijn er mogelijkheden te over; zo wordt er gewerkt aan sokken met antibacteriële stoffen. In de militaire industrie zijn er mogelijkheden, net zoals op de vrijetijdsmarkt. Denk aan warmteregulerende wandelkleding.”

Maar de Chinezen zullen niet stilzitten en zich beperken tot simpele kleding. ,,Nee, dat klopt. Onze kennis gaat al die kant op. Kijk eens hoeveel Chinezen er op de universiteit van Delft rondlopen.” En dan? ,,Wat ons dan rest is gezamenlijk optrekken. Er zijn zat interessante markten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden