Weblog

Slimme opslag maakt niet-zo-slimme-meter overbodig

Zonnig vooruitzicht: panelen en accu's lossen het piekstroomprobleem op. Beeld
Zonnig vooruitzicht: panelen en accu's lossen het piekstroomprobleem op.

Hebt u ook zo'n argwaan bij de zogenaamd slimme meter die uw privacy bedreigt en vooral de energiemaatschappijen geld gaat opleveren? Het kan anders, met slimme batterijen.

Vincent Dekker

De 'slimme meter' die nu in Nederland wordt ingevoerd, moet helpen om u tot verstandiger stroomverbruik te verleiden en, vooral, te dwingen. De slimme meter houdt bij welke apparaten op welk moment stroom verbruiken, en als u dat verbruik straks zelf kunt zien op een website, zult u zich daarvan bewust worden en vanzelf minder stroom gaan gebruiken. Dat is het idee. Door zo te besparen verdient u straks de 1000 euro terug die de invoering van de nieuwe meter per huishouden ongeveer kost. Ik geloof daar niets van, van die besparing, maar dit terzijde.
De slimme meter kan die gegevens echter ook doorsturen naar het energiebedrijf. Dat kan op basis van die gegevens dan beter inschatten hoeveel stroom er in totaal in uw dorp, wijk of stad geleverd moet worden. Dat helpt dan om de stroomvraag beter te plannen en zo de kosten van het energiebedrijf te drukken. En als blijkt dat u samen met de rest van uw buurt toch nog te veel energie dreigt te gaan gebruiken, dan kan het energiebedrijf uw wasdroger of andere stroomvreter tijdelijk uitschakelen.

Piekstroomkosten
Het laatste is de belangrijkste eigenschap van de 'slimme meter', want daarmee kan zogeheten piekverbruik en piekstroom worden voorkomen. Piekstroom is duur, soms wel tientallen keren zo duur als stroom in stille uren. Niet voor u als consument, u betaalt een eenheidsprijs. Nee, piekstroom is duur voor het energiebedrijf dat die stroom tegen soms extreem hoge kosten moet inkopen. Daar wil het energiebedrijf dan ook heel graag op besparen. En dus lijkt het handig als ze uw stroomvreters vanuit hun hoofdkantoor kunnen uitschakelen.

Die vergaande controle over uw privédomein is onontkoombaar, aldus de energiebedrijven, omdat anders het piekstroomprobleem onbetaalbaar wordt en de netten de piekstroom niet meer kunnen verwerken.

Consument verlaagt piekstroomkosten
Maar wat nu als we die piekstroom-vraag van consumenten kunnen voorkomen? Of als we er zelfs voor kunnen zorgen dat op momenten dat bij voorbeeld de industrie extra stroom nodig heeft, consumenten die stroom gaan leveren? Dan heb je die zogenaamd slimme meter niet meer nodig.
Je ziet dat nu al gebeuren in Duitsland, waar de komst van zonnepanelen ervoor zorgt dat de vraag naar piekstroom overdag, de tijd dat vroeger de piekstroom het duurste was, drastisch is verminderd. Je hoort de energiebedrijven er nooit over, maar hun uitgaven aan piekstroom zijn het afgelopen jaar enorm gedaald. Ik heb het eerlijk gezegd niet nagerekend, maar ik gok dat het ze in Duitsland een paar miljard per jaar bespaart.

Slimme accu
Niet iedereen heeft zonnepanelen om de wasdroger mee van stroom te voorzien. En zonnepanelen leveren geen constante stroom; een wolk voor de zon en de wasdroger staat stil. Maar als je nu flinke accu's in huis neemt, dan kun je die wolkdip van je zonnepanelen opvangen, of kun je 's nachts uit het net je accu voeden en overdag die accu gebruiken voor je wasdroger. Of je kunt zelfs stroom aan het net gaan leveren als de piekstroomvraag vanuit het bedrijfsleven erg groot wordt. Je krijgt dan een hogere prijs voor de stroom die je levert dan de prijs die je betaalde voor de nachtstroom om je accu te vullen. De accu gaat zichzelf dus terugverdienen.
Kortom, met of zonder zonnepanelen op je dak: een flinke accu in huis kan echt slim worden. Die accu is nu nog heel duur, maar daar wordt hard aan gewerkt. En steeds meer mensen bezitten straks toch al een flinke accu: in hun elektrische auto.
Ik voorspel een grote nieuwe consumentemarkt: voor leuk uitziende, slimme accu's. De eerste advertenties en reclamespotjes ervoor over drie jaar?

De komende afleveringen van mijn weblog zal ik geregeld terugkomen op het thema energie-opslag. Volgende keer: Britse batterij maakt ook de buren blij.

Dit is aflevering 1 in een korte serie over energie-opslag. (Opslag 1)

U kunt me ook op Twitter tegenkomen: @VincentDekker4.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden