Slimme meiden

'Slimme meiden in een vreemde wereld', door Minke Bruning-Hofland en Elise Schouten, uitgegeven door het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum in Hoevelaken in samenwerking met Auctor Educatief; 19,50 gulden.

Het voortgezet onderwijs zou de allochtone leerlinge meer moeten stimuleren om lessen te volgen en een vervolgopleiding te gaan doen. Als een allochtoon meisje voortijdig de school verlaat, besteden docenten daar weinig aandacht aan. Ze gaan er vaak al onbewust vanuit dat het meisje 'toch wel trouwt en kinderen krijgt'.

Volgens de auteurs van het boek, Minke Bruning en Elise Schouten, is het een smoes dat de leerkrachten respect hebben voor de andere cultuur en daarom niet achter de schoolverlaters aangaan. Bruning: "Dat is geen respect, dat noem ik eerder minachting: 'daar hoeven we ons niet druk om te maken'. En zo blijven de meisjes schoonmaakster."

Uit een recent onderzoek blijkt bovendien dat veel allochtone meisjes hun toekomst niet als huisvrouw zien. In Turkije bij voorbeeld is het percentage vrouwen dat in de top van de zogenaamde mannenberoepen werkt, zelfs hoger dan in de Verenigde Staten. Negentien procent van de advocaten in Turkije is vrouw, tegen vijf procent in de V.S.

De maatschappelijke positie van de meisjes kan verbeterd worden door de ouders te betrekken bij de opleiding van hun dochter. Die komen vaak niet naar ouderavonden omdat ze dat 'van huis uit' niet gewend zijn. De leerkracht moet dus op huisbezoek gaan en hen overtuigen.

Maar ook de individuele begeleiding, het vormen van een zelfbeeld, is belangrijk. Dat ontbreekt vaak omdat de meiden zijn opgegroeid in een 'wij-cultuur'. "De meisjes moeten weten wat de mogelijkheden zijn" , vertelt Schouten. "Als ze alsnog willen trouwen is het ook prima, maar ze moeten wel een kans krijgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden