Slimme energiemeter komt er alsnog

De 'slimme energiemeter' die Oxxio een paar jaar geleden al introduceerde. Beeld
De 'slimme energiemeter' die Oxxio een paar jaar geleden al introduceerde.

De slimme energiemeter gaat er alsnog komen. Minister Verhagen heeft, zoals de Eerste Kamer had geëist, de verplichte installatie geschrapt en daarmee lijkt niets de komst van het privacy-bedreigende systeem meer in de weg te staan.

'Van domme en vieze naar slimme en schone energie.' Samsom (PvdA) toonde zich vanochtend net als de woordvoerders van andere fracties in de Tweede Kamer voorstander van de slimme energiemeter. Maar minister Verhagen (Economische Zaken) mag die klant niet verplichten om zo'n meter te laten installeren. De energiemeter is daarvoor een te grote inbreuk op het recht op privacy, zo meent de Tweede Kamer bij nader inzien. De meter maakt het mogelijk dat energieproducenten via internet het energieverbruik van hun klanten niet alleen in de gaten houden maar mogelijk zelfs gaan regelen. Dat moet vooral energieverbruik tijdens piekuren terugdringen, waardoor minder elektriciteitscentrales louter en alleen voor de piekbelasting nodig zijn. Centrales kun je niet snel aan- en uitschakelen, dus draaien ze daarna op een inefficiënter niveau gewoon door.

De Tweede Kamer stemde twee jaar geleden al in met een wetsvoorstel dat iedere Nederlander zou verplichten zo'n meter in huis te accepteren. Wie de meter weigerde, kon gevangenisstraf verwachten, zo had toenmalig minister Van der Hoeven bedacht. Maar de Eerste Kamer verzette zich vanwege privacybezwaren tegen die verplichting. Dus moest het wetsvoorstel terug naar de Tweede Kamer. Minister Verhagen is nu aan de bezwaren van de Senaat tegemoet gekomen.

Samsom gaat 'mopperend' akkoord met het gewijzigde wetsvoorstel. Nu plaatsing van de slimme meter niet meer verplicht is, is hij bang dat er geen massale invoering zal plaatsvinden. Van Bemmel (PVV) is juist blij dat er nu meer keuzevrijheid voor de afnemer komt. Aan het aspect van vrijwilligheid valt niet te ontkomen, zegt minister Verhagen: 'Dat is nu eenmaal het standpunt van de Eerste Kamer.'

Als te veel mensen uit privacyoverwegingen een slimme meter weigeren, wordt volgens Van Veldhoven (D66) de beoogde milieuwinst niet gehaald. Verhagen erkent dat: 'Het is aan de markt.' Hij verwacht dat het enthousiasme toeneemt als een flink aantal meters in de markt is gezet. SP'er Jansen hoopt dat de op afstand uitleesbare energiemeter bestand zal zijn tegen de praktijken van hackers.

Een ander probleem is dat een fout in de energiemeter in principe een probleem voor de consument en niet voor de energieleverancier wordt. Bij een onverklaarbare afwijking moet de consument aantonen dat hij niet meer energie gebruikt heeft dan normaal. VVD-er Leegte vraagt zich af waarom de bewijslast niet wordt omgekeerd. Jansen (SP) sluit zich bij hem aan. Volgens hem is de slimme meter vooral slim voor de leverancier en de netbeheerder. Maar Verhagen voelt weinig voor omkering van de bewijslast. Discussies over meterstanden zullen naar zijn verwachting tot het verleden gaan behoren als de slimme meter op grote schaal is ingevoerd. De overheid is zelf heel positief over de meter.

De Kamer stemt volgende week dinsdag (9 november) over de meter.

De 'slimme energiemeter' die Oxxio een paar jaar geleden al introduceerde. Beeld
De 'slimme energiemeter' die Oxxio een paar jaar geleden al introduceerde.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden