Slimme bril helpt bij poetsen

Vakbond vreest dat inzet van Google Glass verkapte bezuiniging is

INGRID WEEL en REDACTIE ECONOMIE

De slimme bril Google Glass wordt binnenkort ingezet om schoonmakers te helpen bij hun werk. Dat moet daardoor gemakkelijker worden, veiliger en overzichtelijker, meldt schoonmaakbedrijf Alpheios.

Bij een moeilijk te verwijderen vlek kan de schoonmaker dan bijvoorbeeld een deskundige op afstand vragen om mee te kijken. De bril kan de werknemer een seintje geven als de ruimte waarin hij zich begeeft kan worden overgeslagen omdat die zaal bijvoorbeeld niet gebruikt is.

FNV Bondgenoten vindt dat het bedrijf 'een illusie verkoopt' en vreest dat de slimme bril vooral bedoeld is om verder te bezuinigen. "Technische vooruitgang is altijd goed", reageert Ron Meyer, bestuurder bij FNV Schoonmaak. "Maar we zouden liever zien dat de schoonmakers meer tijd krijgen. Dat heeft onze absolute prioriteit."

Meyer vertelt dat toiletblokken vaak in 90 seconden schoon moeten zijn en dat er 10 minuten staat voor een operatiekamer. "Dat is te weinig. Met een Google Glass neemt de tijd niet toe." Alpheios ziet vooral voordelen voor het personeel. Zo kan de bril de werknemer waarschuwen als hij het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt, en dat is veiliger.

Meyer: "De problemen in de schoonmaakbranche zijn veel basaler. Het is overal vies omdat er geen tijd is om het goed schoon te maken, niet omdat schoonmakers niet weten welk middel ze moeten gebruiken. Het zijn vakmensen."

De vakbond vreest niet dat de werkgever de Google Glass vooral gaat gebruiken om haar personeel continu in de gaten te houden. "Er is geen schoonmaker in Nederland die de kantjes er vanaf loopt."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden