tv-recensie

Slim van de EO om Tygo Gernandt als presentator te kiezen

Kevin (links) nam een liter GHB per weekBeeld Maaike Bos

En opeens was het GHB-probleem er weer in Nederland. De vloeibare drug heeft ‘een hele generatie jongeren op het platteland’ in de greep, zegt acteur Tygo Gernandt dramatisch in zijn vierdelige EO-serie ‘Tygo in de GHB’. “Moeten we deze generatie opgeven? Ik ben Tygo Gernandt en dit is mijn zoektocht. Oordeel zelf.”

Tjonge, ‘de provincie’ wordt in een klap levensgevaarlijk gebied voor mensen met puberende kinderen. Eén grote no-go-zone.

De debuterende presentator trok met zijn serie 699.000 kijkers. Slim van de EO om hem als presentator te kiezen. Gernandt (44) was hoofdrolspeler in de drugsmisdaadfilm ‘Van God Los’, is zelf rond zijn twintigste afgekickt van een cokeverslaving, en heeft ook wel­eens GHB gebruikt voor ‘een paar leuke uurtjes’. Hij weet waarover hij het heeft, de gebruikers laten hem toe in hun wereld en hij kan de aandacht trekken van het grote publiek. Zo zet je een probleem meteen op de kaart, bewijst de EO.

Maar meteen na Tygo hield Dennis Schouten van omroep PowNed een pleidooi voor het platteland in zijn programma ‘Dennis terug naar de provincie’. Wat is het nou? Moeten we massaal dat drukke Amsterdam ontvluchten met al zijn junkies, of rent de jeugd dan het drugsfuik en de zuipkeet in?

Dat krijg je met programma’s die weinig vergelijkingsmateriaal en context geven. Bij Dennis Schouten was dat wel heel erg; die nam vier bekende Nederlanders mee terug naar hun provincie om daar te kletsen over rust, ruimte en gezelligheid met familie. Niets over saaiheid die jongeren de roes in duwt. Niets over een bekrompen moraal die veel verborgen leed veroorzaakt.

Dat uiterste liet Tygo Gernandt weer zien in het West-Brabantse dorp St. Willebrord, ‘epicentrum van de GHB-epidemie’. Lijnrecht aangeharkte tuintjes, niemand op straat, alle rolluiken dicht overdag. Daar in ‘Rolluik City’ drinken tachtig zwaarverslaafde jongeren elke anderhalf uur een dosis GHB, ook ’s nachts.

Het met cola te drinken GHB lijkt minder alarmerend dan een spuit heroïne. Jongeren maken het zelf van goedkope ingrediënten: velgenreiniger, gedemineraliseerd water en gootsteenontstopper. Maar na drie keer zijn ze al verslaafd en wie één druppel te veel neemt, kan al out gaan of overlijden. Tygo heeft dan ook een missie: politiek Den Haag laten zien dat de GHB-epidemie net zo erg is als heroïnegebruik.

De acteur is geshockeerd (en ik ook) als hij bij twee anoniem verklede meisjes en een jongen zit die het spul nemen. De jongen raakt bewusteloos, komt weer bij, en alledrie vinden ze dat volkomen normaal. De overheid doet er niets aan, zegt Tygo boos. Een club kan vol GHB-gebruikers zitten; die tent zou allang dicht zijn als diezelfde jongeren daar allen in hun arm zaten te spuiten. GHB is even verslavend en destructief, laat hij zien met de verhalen van de zwaarverslaafde Junita en de ex-gebruiker Kevin.

Maar ja, ook in de Randstad heb je verslaafde jongeren. Vijftigduizend mensen namen GHB dit jaar, pas duizend zitten in de verslavingszorg, zegt arts-epidemioloog Esther Croes. Gaat dat fout? Kan mijn dochter nog naar de provincie? Ik hoop in de resterende afleveringen op meer nuance en context.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden