Slim pasta en zeenoedels

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. mail@jeroenthijssen.nl

Het koolhydraat heeft het gedaan. In de wereld van gezondheidsgoeroes valt bijna iedereen over dit stofje, dat toch echt tot ons basisvoedsel behoort. Koolhydraten zijn de suikers en de zetmelen van onze pasta's, onze aardappelen en ons dagelijks brood. Allemaal fout, zegt de voorhoede van de gezondheidseters. Koolhydraten zijn de oorzaak van welvaartsziekten als diabetes 2 en overgewicht.

Wetenschappers fronsen hun wenkbrauwen bij dergelijke kreten, maar ach, wat weten die ervan? Ik wil graag gezond en oud worden en een kilootje kan er altijd wel af. Maar om daarvoor nu mijn brood, mijn pasta en mijn bier te laten staan?

Dan valt mijn oog op de advertentie achter op een treinkrantje. 'Slim pasta' kopt de krant. 'Geen calorieën, geen vet, geen koolhydraten.' Of woorden van gelijke strekking.

Kijk, dat zou wat zijn. De woordspeling is natuurlijk wat gezocht, zo tussen het slim van 'verstandig' en het Engelse slim van 'slank'. Maar de smaak kan best meevallen. Waar koop je dat spul?

Volgens de Slimpasta-site staan hun waren te koop bij De Tuinen, Jumbo en DA. Daarvan zijn De Tuinen voor mij het dichtstbij.

En jawel, daar dromt op een hoge plank een heel rijtje paarse pakjes bij elkaar: koolhydraatvrije pasta's, koolhydraatvrije noedels en koolhydraatvrije rijst. Dat is merkwaardig. Het woord 'pasta' zegt iets over de vorm, het woord 'rijst' gaat over de inhoud. Hoe zit dat? En: hoe smaakt dat?

De prijs mag er zijn: 2,99 euro voor twee ons, dat is vijftien euro per kilo. Ach, gezondheid mag wat kosten.

Maar de vragen blijven knagen, en achter op het pakje staat het telefoonnummer van Nutri-dynamics, dat het spul in China laat maken.

Slim pasta, legt een stem uit aan de andere kant van de lijn, wordt gemaakt van de wortel van de konjac-plant, die veel vezels bevat, maar vrijwel niets anders. "Dat heeft hij van nature." De makers in China drogen die wortel, draaien hem tot poeder, lossen het poeder weer op en persen het deegje door een mal.

Wacht even. Konjac-wortel? Afgezien van de alcoholische naam: daar heb ik stomtoevallig een voorbeeld van in de koelkast staan, gekocht op aanraden van een vriendin. Om het uit te proberen. Maar dat is Japans en heet shirataki-noodles. "Dat is ook konjac-wortel", geeft de stem toe. "Maar wij doen er nog havervezel bij."

Zou dat het prijsverschil bepalen van bijna zeven euro per kilo?

Dat doet er niet toe. Het gaat om de smaak. En om de gezondheid. En om het leven: het wordt lente.

Volgens bronnen op het internet kan de shirataki eindeloos in kokend water liggen zonder zijn kraak te verliezen. Geldt dat ook voor de slimme konjac?

We proberen het uit. Twee pannen op het vuur, met elk een ruime hoeveelheid kokend water. De schaar gaat in de pakjes pasta. Uit de slim-verpakking komen bleke flubbels die inderdaad naar helemaal niets smaken. Smaak moet de kok zelf toevoegen. Ze hebben bite, maar niet overdreven.

De Japanse versie, ach, de Japanse versie. Daaruit komt een bleek diertje, een beestje uit de diepzee, lijkt het wel. En toch geheel vegetarisch. Zeenoedels! Het grappige is dat hier wel een smaakje aan zit- heel in de verte smaakt het naar radijs. En ze kraken iets meer dan de slimme versie.

Ettelijke flubbels en beestje verdwijnen in de twee pannen met water. Dertig minuten duren lang als je wacht, maar ze gaan voorbij. Uiterlijk onbewogen komen de pasta's uit het water en, zoals al beloofd, ook in textuur zijn ze onveranderd. Nog steeds kraakt de shirataki meer dan zijn slimme neef.

http://www.slimpasta.nl/

http://www.aziatische-ingredienten.nl/shirataki-noodles/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden