Slijter verzet zich tegen drank voor jongeren

Dat de gedragsneuroloog steeds jongere Korsakov-patiënten ziet binnenkomen, verbaast de slijter niet. ,,Drie jaar geleden heb ik mij in het Slijtersvakblad al afgevraagd hoe de hersencellen zich ontwikkelen bij jongeren die alcohol drinken.”

Petra de Boevere uit het Zeeuws-Vlaamse Breskens stelt zich als uitbaatster van Slijterij De Vuurtoren opvallend principieel op tegen alcoholgebruik door jongeren. Breezers en andere onder jongeren populaire drankjes verkoopt zij niet meer.

,,Alleen nog Smirnoff Ice, maar alleen in grote flessen.”

Bij twijfel over de leeftijd zal De Boevere altijd om een legitimatie vragen.

Wettelijk is het zo geregeld, dat iemand beneden de achttien een slijterij niet binnen mag en ouder dan zestien moet zijn om licht alcoholische drank, zoals bier, te mogen kopen.

De Boevere houdt er zich strikt aan, ,,terwijl ik ook wel weet, dat de jeugd dan hier om de hoek naar de supermarkt gaat. Die caissières van vijftien hebben daar geen problemen mee”.

Haar principiële houding leidt tot felle discussies in de slijterij, hoewel de laatste tijd wat minder, omdat heel Breskens en omstreken intussen wel wet hoe De Boevere erover denkt.

,,Het komt nog al eens voor, dat volwassenen, in plaats van zelf naar de slijterij te komen, hun kind om bijvoorbeeld een fles jenever sturen. Ook al zijn het nog zulke goede bekenden, ik geef die fles niet mee. Dan komen die ouders. ’Waar bemoei jij je mee’, krijg ik dan vaak te horen. Ze zijn boos. Niet omdat ik hun kind drank verkoop, maar omdat ik het weiger. Heel bizar.”

De leeftijd verhogen van 16 naar 18 jaar en bij overtreding behalve de slijter ook de koper beboeten, zou veel discussie weghalen, denkt De Boevere, maar kan ook een ander reeds bekend verschijnsel versterken. ,,Het gebeurt dat iemand van bijvoorbeeld negentien de drank koopt en buiten op de stoep overdraagt aan een 15-jarige. Ook in zo’n geval ben je als verkoper strafbaar. Dat hebben proefprocessen uitgewezen. Maar wat doe je ertegen? De grens optrekken naar 21 jaar, zoals in Amerika? Dat gaat mij te ver”.

Een slijter die waarschuwt tegen sterke drank. Waar komt die zendingsdrang vandaan? En is de marge zo groot, dat zij zich die houding makkelijk kan permitteren?

Petra de Boevere is er duidelijk over: ,,Nou nee, maar ik heb ook een geweten, toch? Ik moet wel in de spiegel kunnen blijven kijken. Mijn oudste van elf vertelde laatst dat vriendjes breezers krijgen. Als ik zoiets hoor, word ik witheet”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden