Sligro klimt uit dal en verwacht verdere groei

Van onze redactie economie

Sligro, dat in 1990 zwaar werd getroffen door de overneming van de verliesgevende groothandel Abim Beheer uit Alkmaar, zag de resultaten stijgen door de daling van de rentelasten van 3,3 naar 2,2 miljoen. Verder werd het resultaat positief beinvloed door een boekwinst van een miljoen op de verkoop van gebouwen. De belastingen daarentegen klommen van 1,47 naar 2,2 miljoen.

Sligro is optimistisch, ondanks de zwakke economische omstandigheden en de afnemende invloed van de dalende rentelasten. Het tweede halfjaar zal in het teken staan van de integratie van de nieuwe dochterbedrijven SRV-van Wijk en Wunderink. Het laatste bedrijf zal zeer spoedig officieel worden ingelijfd. Voor het tweede helft van dit jaar verwacht de directie een winst van ten minste 5,2 miljoen. Daarmee rekent Sligro dus een jaarwinst van 9,4 miljoen, tegen 7,9 miljoen vorig jaar.

Bam (bouwmaatschappij) heeft enkele nieuwe groot-aandeelhouders. Het zijn RKC met 6 procent, Holding en Financieringsmaatschappij met 5,2 procent, Zwolsche Algemeene en Tolsteeg II met elk 5 procent. Eerder meldde BAM al belangen van 8,5 procent van ING, 7,2 procent van Amev, 8,5 procent van ING, 8,3 procent van GMO (Boston) en 5,2 procent van EA-Generali AG.

Alanheri (diervoederfabrikant) heeft van Bank Credit Lyonnais melding gekregen van een kapitaalbelang van 6,12 procent. In de onderneming zitten verder D. de Jong en G. J. de Jong te Heerde met elk ruim 5 procent, de ABN Amro met eveneens 5 procent en Wovang te Zandvoort met 9 procent van de aandelen.

Nedap heeft er eveneens een nieuwe aandeelhouder bij. Het is het pensioenfonds van de Rabobank, dat een belang van 5,08 procent in de apparatenfabriek heeft genomen. Volgens de directie van Nedap is dit belang afkomstig van de Engelse aandeelhouder GT Management, een vermogensbeheerder. Deze had al enige jaren een belang in Nedap van 13,5 procent. Volgens Nedap verlegt GT haar aandachtsgebied thans meer naar de Verenigde Staten. In Nedap zitten verder oud-minister R. Kruisinga met 19,4 procent, Froberg met 9,5 procent, terwijl voorts Domtorentjes, RKC, Zwolsche Algemeene en ING belangen van circa 5 procent bezitten.

Wellcome Trust, de grootste liefdadigheidsinstelling op het gebied van de medische zorg, heeft voor 31,5 procent van de aandelen in het Britse farmaciebedrijf Wellcome 2,16 miljard pond, ruim f 6,9 miljard, ontvangen. Het is de grootste aandelenverkoop in de geschiedenis. Wellcome Trust gaat het geld gebruiken voor medisch onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden