Sleutel in zout paste wel op boeien Dutroux

BRUSSEL - Het sleuteltje dat deze week is gevonden in een zoutvat van Marc Dutroux paste wel degelijk op zijn handboeien, in tegenstelling tot wat de Belgische justitie eerder beweerde.

Het nieuws betekent dat de rapen in de gevangenis van Arlon nu echt gaar zijn. Dutroux is ondervraagd over het sleuteltje, maar hij houdt vol dat hij van niks weet, en ook geen ontsnappingspoging beraamde. Overigens zou hij daarvoor ook niet gestraft kunnen worden, want ontsnappen uit de gevangenis is geen misdrijf. De straffen die Dutroux kreeg na zijn daadwerkelijke ontsnapping in 1998 hadden betrekking op het verboden bezit van het pistool van een rijkswachter en het op gewelddadige wijze stelen van een auto.

Het politie-onderzoek concentreert zich dan ook op de cipiers, de enigen die in de buurt van Dutroux kunnen komen. Al eerder werd een bewaarder geschorst omdat hij voor grof geld foto's van Dutroux had verkocht aan het blad La Libre Match.

De bewaarders is strikte discretie opgelegd. Maar hun discipline is nog ver te zoeken, zo bleek gisteren toen een bewaarder na afloop van zijn dienst op het station van Arlon honderduit vertelde over de consternatie in de gevangenis na de vondst van het sleuteltje.

Het zoutvat stond in de persoonlijke opbergkast van Dutroux, aan het einde van de gang waarin zich zijn cel bevindt. Het is een soort proviandkast, want Dutroux heeft in zijn cel de mogelijkheid om eenvoudige maaltijden te bereiden. Als hij iets uit de kast wil pakken moet hij wel toestemming vragen aan een cipier, want die heeft de sleutel.

Volgens de gevangenisdirectie is het evenwel nog steeds best mogelijk dat Dutroux van niets wist, omdat hij in zijn cel ook zout had staan. Het goedje uit de kast had hij dus niet nodig.

Ook minister van justitie Laurette Onkelinx gaat niet door de knieën. Zij roemde gisteren opnieuw de verscherpte bewaking, die maakte dat het sleuteltje werd gevonden. Eerder had ze gezegd dat het sleuteltje verouderd was, en dus niet paste op de handboeien die thans in Arlon worden gebruikt. Nu zegt ze nog steeds dat het een oud sleuteltje van een oud type handboeien is, maar ze voegt daaraan toe dat dat niet automatisch betekent dat die niet op nieuwe handboeien zou passen.

De minister voegde er nog aan toe dat het sleuteltje ook behoorlijk verroest was. Maar dat gaat nogal snel, met een stukje ingezouten metaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden