Sleurhut wint na jaren weer aan populariteit

null Beeld ANP
Beeld ANP

Na jaren van tanende verkopen wint de caravan weer aan populariteit. In de eerste vijf maanden van het jaar werden in Nederland 3374 nieuwe caravans verkocht. Dat betekent een stijging van bijna 5 procent in vergelijking met diezelfde periode een jaar eerder. Dat hebben brancheverenigingen Bovag en KCI en bureau VWE vandaag bekendgemaakt.

Afgelopen maand werden 951 nieuwe sleurhutten aan de man gebracht. Dat was ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee heeft nu 1 op de 10 meerpersoonshuishoudens een caravan.

In Drenthe bezit 1 op de 6 daarvan een caravan, waarmee die provincie ranglijst aanvoert. In Zuid-Holand is de markt het minst verzadigd met een percentage van 1 op 14. Nederland telt momenteel in totaal circa 455.000 caravans.

Ook de verkoop van gebruikte caravans door de vakhandel vertoont een positief beeld. Tot en met mei werden 5080 'tweedehandsjes' verhandeld, een stijging van 2,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Volgens de onderzoekers is het opvallend dat de handel in tweedehands caravans tussen particulieren afnam in de eerste vijf maanden van het jaar.

Crisis
In de periode 2004 tot en met 2014 daalde de caravanverkoop jaar op jaar, van een hoogtepunt van ruim 20.000 nieuwe exemplaren tot afgelopen jaar toen de bodem werd bereikt met 5500 verkochte caravans.

De crisis is daarvan één van de oorzaken. Maar ook de opkomst van goedkope vluchten en kant-en-klare huisjes op campings deden de verkoop van sleurhutten geen goed. Daarnaast is de verkoop van campers sinds 2009 met ruim 50 procent toegenomen

Ook bezitten Nederlanders steeds vaker kleinere auto's die niet geschikt zijn om een caravan mee te trekken. Nu de belastingvoordelen voor die wagens zijn ingeperkt is er weer meer weer interesse in middenklasse auto's die automatisch ook meer trekkracht hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden