Sletten sleutelen aan de 'Nederlandse schijntolerantie'

INTERVIEW - Wie is er trots op een slet te zijn? Voor diegenen die zich aangesproken voelen: Amsterdam organiseert zaterdag 4 juni een SlutWalk. Vrouwen én mannen mogen in hun meest sletterige outfit meelopen in een tocht door de binnenstad.

Aanleiding voor de manifestatie is een uitspraak van een politieagent in Toronto die Canadese studentes aanraadde zich niet als sletten te kleden om aanranding en verkrachting te voorkomen. De uitspraak lokte discussie uit en mondde vorige maand uit in een groot protest in Toronto, SlutWalk genaamd, waaraan duizenden mensen deelnamen. Andere grote steden, zoals New York en Chicago, volgden met een eigen slettentocht. Mirjam van Heugten, mede-organisator van de SlutWalk Amsterdam, heeft inmiddels al bijna zeshonderd aanmeldingen binnen.

Ruim twintig jaar geleden hadden we dezelfde discussie toen Jodie Foster in de film 'The Accused' een uitdagende vrouw in een kort rokje speelde die in een groezelige bar werd verkracht. Doen we die discussie nu nog eens over?

"De discussie is veel breder. Het gaat er niet alleen om dat vrouwen een kort rokje aan moeten kunnen, maar ook dat mensen zich in hun uiterlijk en gedrag niet laten beperken door de seksuele moraal. Dat geldt voor iedereen: hetero's, homo's, travestieten. Als vrouw mag je je vrouwelijkheid volgens de regels niet te ver doorvoeren, want dan ben je een slet. Maar als je geen vrouwelijkheid uitdraagt en je haar te kort knipt, ben je een pot. Mannen moeten juist hun mannelijkheid krachtig bewijzen, anders worden ze mietje genoemd. Met de SlutWalk willen we tegenwicht bieden aan de toenemende druk om 'normaal' te zijn."

Is die boodschap nodig in een stad als Amsterdam?

"De SlutWalk is niet alleen bedoeld voor Amsterdam, maar voor heel Nederland. Het is naïef om te geloven dat er buiten Amsterdam hetzelfde wordt gedacht als in de hoofdstad. Er valt nog heel wat te sleutelen aan de Nederlandse tolerantie. Je mag zogenaamd zijn wie je wilt, maar het moet wel altijd binnen de lijntjes van vrouwelijkheid of mannelijkheid passen. Dat noem ik schijntolerantie.

Ik merk het ook aan de opmerkingen die ik krijg als ik met mijn vriendin hand in hand over straat loop. Je bent je altijd bewust van de regels."

Dus moet een bezorgde moeder het maar goed vinden dat haar dochter met een diep decolleté de deur uitgaat?


"In plaats van tegen jongeren te zeggen 'dit mag niet', zou je ze meer en beter moeten informeren over seksualiteit en ze een veilige omgeving moeten bieden om daarmee te experimenteren."

Waarom wordt een positieve boodschap overgebracht met een negatieve term als slet?

"Het is maar hoe je het woord opvat. Je kunt mij een slet noemen, maar als mij dat niets doet....

We hebben het woord slet eigenlijk toegeëigend en omgedraaid. Zo verdampt de macht van de negatieve betekenis van slet."

Wat voor slet-outfit draag je zelf op 4 juni?

"Dat is een verrassing. Het enige wat ik erover wil zeggen is dat ik me identificeer met slet, pot, nicht, vrouw en man. Voor alle duidelijkheid, tijdens de SlutWalk hoef je niet in lingerie te komen. Een maatpak of een camouflagepak is ook goed. Alles kan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden