Slenteren op kuierpaadjes en klauteren op vulkaankegels

De Eifelsteig voert van de ene keizerstad, Aken, naar de andere, Trier. Het 313 km lange en grotendeels onverharde pad rijgt de mooiste gebieden van de Eifel aan elkaar. Het is in een mum van tijd uitgegroeid tot een van de populairste wandelroutes van Duitsland.

HARO HIELKEMA

Wat moet de Eifel een fabelachtig landschap zijn geweest, zo'n honderd miljoen jaar geleden. Toen het gebergte verschillende malen door de boosheid van de aarde met heftige bewegingen omhoog werd geschud en geplooid. En toen her en der in deze regio vulkanen tot uitbarsting kwamen.

Het is inmiddels zo lang geleden, en toch kun je in de Eifel nog steeds bijna geen stap doen of je struikelt over de herinneringen aan dat Jurassic Park-tijdperk. Lavabrokken en andere stenen uit de ingewanden van de aarde, je vindt ze zomaar in de natuur. In het dorp Strohn ligt een hele 'lavabom' aan de kant van de weg. In Wallerborn spuit een geiser elk half uur koud water naar buiten. Vulkaanmusea zijn er in verschillende plaatsen (en maten). Er liggen bijzondere stenen en mineralen voor het oprapen of ze zijn te koop in allerlei winkels. En in de Ahrensberg bij Hillesheim kun je zelfs een oude vulkaankrater bezoeken. Om maar te zwijgen over de oude vulkaankegels die nu de horizon van de Eifel accenten geven en waar je (in alle vrijheid, maar met eerbied) tegenop kunt klauteren. Je mag hen geen dode vuurspuwers noemen, want ze 'slapen'; toch is dat al spannend genoeg.

Niets mooiers dan lopend van dit land te genieten. Ja, de Eifel is een wandelparadijs, met een veelvoud aan ommelandse routes, kuierpaadjes, doorsteekjes en forse trekwegen. Dat wisten we natuurlijk al langer. Maar nu is er sinds enkele jaren de Eifelsteig, dwars door de Eifel, voor een belangrijk deel onverhard en in een mum van tijd uitgegroeid tot een van de populairste wandelroutes van Duitsland.

Het pad is 313 km lang. De route rijgt de mooiste gebieden van de Eifel aan elkaar, en dat zijn er nogal wat. Onderweg tussen de keizersteden Aken en Trier passeer je niet alleen 'bergen' (de hoogste is 999 meter), maar ook rotsen en beekjes, zelfs een enkel watervalletje (bij Nohn), dorpjes en stadjes, maar ook boerderijen in verlatenheid en stilte, cultuur- en natuurmonumenten, een beeldschone abdij (Himmerod), vulkaanmeren en altijd wel een Gasthaus, een restaurant of een onderkomen voor de nacht. Hoeveel wandelaars per jaar de route van de Eifelsteig of een gedeelte ervan lopen, is moeilijk in beeld te krijgen; de schattingen lopen uiteen van 125.000 tot 250.000.

De voorzieningen onderweg zijn prima, al moet je altijd zorgvuldig je reis plannen. De gemiddelde wandelaar loopt de route in 15 dagmarsen van 14 tot (één maal) 29 km, maar een ander tempo kan natuurlijk ook. Vervoer van de bagage is te regelen. De markering van de route is perfect aangebracht, bescheiden maar goed zichtbaar en in natuurlijke kleuren - het logo verbeeldt een vulkaanmeer met een voetpad door groen gebied. Het motto van de Eifelsteig is 'Waar rotsen en water je begeleiden' en dat past helemaal bij de tocht.

Naast de langeafstandsroute bevat de Eifelsteig ook een netwerk van een paar honderd kilometer 'partnerwegen', die diverse plaatsen verbinden met het nieuwe pad, zoals de aanloop vanuit het centrum van Aken naar Kornelimünster.

De route begint in het vlakke noorden in Kornelimünster, een voorstad van Aken. Je kunt het pad ook 'aanlopen' vanuit het centrum van Aken. Wie wil er niet beginnen op de plek waar keizer Karel de Grote zich liet kronen?

De officiële beginetappe is trouwens heel geschikt om relaxed in te lopen: door het Duitse deel van de Hoge Veenen met zelfs een slippertje over de Belgische grens. De volgende dagmars (vanaf Roetgen) voert voor een fors deel over asfalt, maar het landschap vergoedt veel. En de weg wordt alleen maar beter. Monschau is bekend bij veel dagjesmensen uit Nederland vanwege de vakwerkhuizen en het heuvelachtige gebied. De wandelaar wordt daarnaast ook getrakteerd op spannende vergezichten. Naar Gemünd gaat het onder meer over de rotsen langs het stuwmeer Ober- en Urftsee, via het beladen Camp Vogelsang waar de nazi's vanaf 1936 hun nieuwe aanhang opleidden en waar nu gewerkt wordt aan de ontwikkeling van het Nationale Park Eifel, en door het smalle dal van de Urft. Dan volgt een wandeling via het schilderachtige dorpje Olef naar klooster Steinfeld, vervolgens een tocht langs de bron van de Romeinse waterleiding waarmee Keulen werd voorzien en een passage van het 'Broodpad', waarover broodverkopers vroeger naar Blankenheim liepen.

Door het bos gaat de Eifelsteig verder richting Hillesheim, langs de curieuze waterval van Nohn en de nabijgelegen oude molen waarin nu een café gehuisvest is en eigenaresse Marthe reuzentaarten bij de koffie serveert. Minpuntje: het oude voetpad naar Kerpen is nu geasfalteerd en verpatst aan de fietsers, tot aan de burcht van Kerpen. Vandaar voert de route naar Hillesheim, een levendig stadje met een heus Crimi Café dat volgestouwd is met duizenden detectives en waar de koffie als de Zwarte Dood op de kaart staat. Dan volgt een mooi pad langs de Kyll, gevolgd door een lekker klimmetje van driehonderd meter, en gaat de wereld weer wijd open (als het tenminste niet mist) richting Gerolstein. Daar koerst de Eifelsteig niet recht op de McDonald's af, maar voert hij langs de imposante Dolomiet-rotswand naar de Buchenloch, het oude Joodse kerkhof en de Kasselburcht. Gerolstein is niet echt bijzonder, de omgeving des te meer.

Vanaf hier gaat het weer even in kalm tempo naar Daun, door mooie staatsbossen met prachtige vergezichten en de rustige pleisterplaats Neroth. Hier was vroeger een levendige fabricage van alles wat met ijzerdraad te maken had; wat daarvan nog rest is het Muizenvallenmuseum, een komisch idee dat ook na sluitingstijd leuk blijft, want rondom het museum wemelt het van de muizen - van ijzer overigens.

Daun is de vulkaanstad van de Eifel, met een prachtig museum en alle elementen die het vulkanisme zo levendig maken in de buurt, zoals vulkanen en vulkaanmeren, bronnen die het mineraalwater voeden en kuuroorden, geneeskrachtige bronnen en baden. Na de spectaculaire vulkaanmeren volgt het mooiste wandelgedeelte van de Eifelsteig, het pad door het lieflijke dal van de Lieser. Dit was altijd al een topper in de Eifel; mooi dat dit traject met z'n op- en neergaande route in het langeafstandspad is geïntegreerd. En dat het eindigt met nóg twee hoogtepunten: de boven- en benedenburcht van Manderscheid. Het kost moeite om dit historische plaatsje, dat bol staat van de gezondheidsindustrie, te verlaten, maar het Lieserpad gaat gewoon verder en neemt z'n wandelaars vanzelf mee. Je loopt tussen de rotsen door, slaat een zijtal in naar Großlittgen en stort je dan in dat prachtige panorama dat zich voor je uitspreidt. Beneden aan de Salm ligt de abdij van Himmerod, een streling van de ziel en van de tong. Achtung! Het kloosterbier bevat 10,5 procent alcohol.

De Eifelsteig blijft nog enige tijd de Salm volgen. Je passeert enkele molens in het diepe dal en koerst dan af op de burcht van Bruch. De voorlaatste dag is de langste etappe, met een geleidelijke klim en een lange afdaling naar het dal van de Kyll. Vanuit de laatste stopplaats, Kordel, staat het vizier via slot Ramstein, de grot van Genoveva en een aantal rotspartijen ingesteld op de slotplaats Trier. Tijdens de feestelijke afmars langs de Moesel ontrolt zich Duitslands oudste stad aan de overkant van de rivier. Met dank aan keizer Augustus, die hier de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk stichtte, eindigt de Eifelsteig over de brug temidden van een prachtige verzameling relikwieën uit de Romeinse tijd, de Dom van Trier , de paleistuinen en een veelvoud aan winkels en terrassen. Tijd om even de wandelschoenen los te maken.

Haro Hielkema houdt op beide beursdagen een lezing over de Eifelsteig. Duitsland Zaal, aanvang 14.00 uur.

Eifel
Alle informatie over de route, de bewegwijzering, de bezienswaardigheden en overnachtingsmogelijkheden onderweg, aanbiedingen voor wandelvakanties op de route en partnerwegen (herkenbaar aan de gele punten op de wegwijzers) is te vinden op de site www.eifelsteig.de

Duits is daarop de voertaal, maar er zijn ook een Engelse en Nederlandse versie. Voor informatie kun je ook terecht bij Eifel Tourismus in Prüm, tel. +49.(0)6551.9656.0 of info@eifelsteig.de

WANDELKAARTEN EN GIDSEN
Wanderkarte Eifelsteig (1 : 25.000), uitg. Public Press, met tips voor overnachtingen en activiteiten onderweg, geplastificeerd, Duitstalig, gevouwen als een harmonica en daarom nogal onhandig, prijs € 9,95

Eifelsteig, von Aachen bis Trier (1 : 50.000), uitg. Eifelverein, papier, iets handiger formaat, schaal is te groot, prijs € 13,95

Eifelsteig, wandelroute Eifel Duitsland, uitg. Conrad Stein, gids met routebeschrijving, kaartjes, slaapadressen en info over openbaar vervoer, Duitstalig, prijs € 19,50

Wandelen Aachen-Trier over de Eifelsteig, uitg. Rother Wanderführer, gids met routebeschrijving, slaapadressen, GPS-info en overzichtskaarten, prijs € 14,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden