Slee met drie mannen en een kogelstootster

Interview | Melissa Boekelman debuteert in de viermansbob

FRED BUDDENBERG

Ze is niet bang uitgevallen, Melissa Boekelman, en dat kan ook niet als je gaat bobsleeën. Maar soms is de spanning groter dan anders, als je bijvoorbeeld wordt gevraagd om voor het eerst van je leven in een viermansbob te gaan zitten. Want dat overkwam Boekelman afgelopen zondag in Igls, nadat Jurriaan Wesselink op zoek was naar een vierde man voor zijn vierzitter. En een man was niet voorhanden op de Oostenrijkse bobbaan.

En dus kwam Wesselink terecht bij Boekelman (25), die eerder in de week in de tweemansbob met Marije van Huigenbosch tweemaal als vierde was geëindigd in de Europa Cupwedstrijden. Boekelman zei ja, "maar dat was wel een impulsieve actie. Ik had nog nooit in een viermansbob gezeten. Maar het was belangrijk dat de slee naar beneden ging. Er waren punten te verdienen voor deelname aan het World Cupcircuit."

Een succes werd de primeur van Boekelman in de viermansbob niet. De slee van Wesselink eindigde als 21ste, niet voldoende om aan de tweede run mee mogen te doen. Maar die werd later geschrapt vanwege het slechte weer in Igls. "Het regende heel erg, waardoor het ijs zachter was dan normaal", kijkt Boekelman terug op haar debuut. "Dus lag ook de snelheid lager. We gingen nu met zo'n 123 kilometer per uur naar beneden."

De internationale bobsleefederatie IBTF besloot in september gemengde teams toe te laten in de viermansbob, tot voorheen het domein van mannen. Een maatregel om de sport nieuw leven in te blazen. Boekelman: "Het gaat om het doorontwikkelen van de sport. Bobsleeën was heel lang alleen voor mannen. Later kwamen daar de vrouwen bij. De gemengde teams passen in de vernieuwing van de sport."

Het is eigenlijk alleen interessant als de piloot een vrouw is met daarachter drie mannen, erkent Boekelman. Zoals de tweevoudig olympische kampioen uit Canada, Kaiile Humphries, en de Amerikaanse Elana Meyers Taylor onlangs deden in de North American Cup in Park City. Maar Boekelman moest zondag in Igls op de derde positie in de slee plaatsnemen, omdat Wesselink niet op zoek was naar een piloot maar naar een remmer.

"Ik moest dus ook duwen. Dat was niet makkelijk, omdat de mannen wat sneller waren. Maar het viel me nog wel mee. Het laden was vooral mijn zorg. Ik moest heel hard bewegend op glad ijs op een bumper springen aan de zijkant om in de slee komen. Dat had ik nooit eerder gedaan. Als dat maar goed gaat, dacht ik steeds, maar gelukkig ging het goed."

Boekelman wil in 2018 in de tweemansbob naar de Olympische Spelen in het Koreaanse Pyeongchang. Maar dat wordt lastig aangezien NOC-NSF de subsidiekraan naar de bobsleebond heeft dichtgedraaid. "We hebben nu al moeite om een heel seizoen in te vullen", zegt Boekelman, die dit jaar als reserve van Esmé Kamphuis in Sotsji was. "We deden afgelopen week in Igls mee zonder voorbereiding en dat is natuurlijk niet ideaal."

Het zit de naar sponsoren zoekende Boekelman financieel helemaal niet mee. De atleet uit Heerlen wil namelijk als kogelstootster naar de Spelen van Rio in 2016, maar NOC-NSF heeft ook het werpen in de ban gedaan. "Ik krijg dus helemaal geen geld en dus wordt het moeilijk om mijn twee olympische dromen waar te maken", zegt Boekelman, op de EK atletiek van dit jaar in Zürich tiende bij het kogelstoten. Na deze winter verruilt ze de bobslee weer voor de kogel.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden