Slechts vijftig doktoren op 4,3 miljoen mensen was niet genoeg

Een speciaal begrafenisteam in Sierra Leone draagt een kist met een ebolaslachtoffer. Beeld anp

Behoorlijke beschermende kleding, een fatsoenlijke registratie van de zorg en een nette omgang met gevaarlijk materiaal. Als het ebolavirus in New York of Boston was uitgebroken, waren deze zaken al lang geregeld, zegt Jim Yong Kin. Volgens de directeur van de Wereldbank moet de Westerse wereld veel krachtiger optreden om de epidemie in Afrika te beteugelen.

Terwijl omliggende landen hun grenzen sluiten, vliegmaatschappijen hun vluchten opschorten en internationale organisaties hun mensen terugtrekken zijn er in Afrika al meer dan 1500 mensen overleden aan de gevolgen van ebola. De ziekte dook dit voorjaar op in Guinee en greep daarna in razend tempo om zich heen.

Volgens Kin hebben westerse landen genoeg medische kennis en voorzieningen in huis om het virus onder controle te krijgen. Maar, zo stelt Kin in de Washington Post, er zijn onnodig veel doden gevallen doordat de internationale gemeenschap 'rampzalig inadequaat' reageert op de uitbraak.

Foute vooroordelen
Hij dringt erop aan dat Westerse landen hun kennis delen met Afrikaanse landen waar de medische wetenschap nog niet zo ver is ontwikkeld. Volgens de president van de Wereldbank wordt de crisis niet zozeer veroorzaakt door de hevigheid van het virus zelf, maar door de foute vooroordelen die in Afrika heersen over ebola.

Om de onwetendheid en de daaruit voortvloeiende angst te illustreren, noemt Kin als voorbeeld een man die maandag in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia ontsnapte uit een ebolakliniek. Toen hij op de markt eten aan het kopen was, sloegen anderen op de vlucht omdat ze bang waren de ziekte op te lopen.

De oproep van de Wereldbank kwam na het nieuws dat in Nigeria een zeventiende geval van ebola is geconstateerd. President Ellen Johnson Sirleaf van het zwaar getroffen Liberia waarschuwde maandag bij CNN dat de ebola-uitbraak makkelijk een 'wereldwijde crisis' kan worden als internationaal niet beter wordt opgetreden tegen het virus.

Gebrek aan kennis en middelen
Kin wijst op eerdere tragische situaties waarbij veel doden vielen in arme en verlaten gebieden. Zo brak in 1967 in Afrika, Duitsland en Joegoslavië een ebola-achtige koorts uit. In de Europese landen bedroeg het sterftecijfer van deze epidemie 23 procent tegenover een sterftepercentage van 86 procent in Afrika. De goed werkende gezondheidszorg in de Europese landen kon voorkomen dat de epidemie nog meer slachtoffers maakte.

De West-Afrikaanse landen waar het ebolavirus vrij spel heeft, hebben echter niet genoeg dokters en medicijnen om het virus op eigen kracht te beteugelen. Volgens het ministerie van gezondheid werkten er voor de uitbraak van het virus in Liberia slechts 50 dokters op een bevolkingsaantal van 4,3 miljoen mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden