Slechts vijf verdedigsters in Olympische selectie Atlanta

BUNNIK (ANP) - Tom van 't Hek houdt van het nemen van risico's. Als speler koos hij vaak voor een gedurfde oplossing; als bondscoach van het vrouwenhockeyteam verloochent hij zijn aard evenmin.

In zijn definitieve Olympische selectie, die hij gisteren in Bunnik bekendmaakte, liet hij drie centrale verdedigsters buiten de ploeg: Marlies Vossen (Kampong), Ageeth Boomgaardt (MOP) en Wendy Fortuin (HDM). Zij dienen zich wel gereed te houden voor het geval een van de zestien speelsters geblesseerd afhaakt.

Van 't Hek heeft maar vijf verdedigsters opgenomen: Nicole Koolen (HDM), Suzanne Plesman, Willemijn Duijster, Noor Holsboer (HGC) en Dillianne van den Boogaard (Den Bosch). Van hen zullen Holsboer en Van den Boogaard het centrum vormen. Als enige alternatief heeft Van 't Hek middenveldster Carole Thate achter de hand.

Hij probeerde afgelopen donderdag in het oefenduel met Australië de speelster van James Madison University op die positie uit. “Ze is een echte aanwinst”, aldus Van 't Hek. “Je ziet aan haar spel dat ze de Amerikaanse sportcultuur heeft overgenomen, hoewel ze nog speeltempo tekort komt.” De kans dat Thate achterin moet spelen, is reeël gezien de blessuregevoeligheid van Noor Holsboer. De beste speelster tijdens het kwalificatietoernooi in Kaapstad heeft al maanden last van haar schouder, maar is van onschatbare waarde.

Hoewel Thate pas vandaag de training hervat, gaat ze met Oranje mee naar Milton Keynes. In Groot-Brittannië speelt het team van morgen tot en met zondag een voorbereidingstoernooi. “Noor heeft meerwaarde voor het team, met haar durf ik risico's te nemen. Zonder haar zaten we vandaag niet over de Olympische Spelen te praten.”

Van 't Heks keuze is in feite ingegeven door de warmte in Atlanta. Zoals de oefenwedstrijden tegen Australië al aantoonden, zal de bondscoach veelvuldig wisselen. Met name aanvalsters en middenveldsters. “Daarom neem ik er negen mee: vijf spitsen en vier middenveldsters. Bovendien kunnen veel mensen op verschillende posities uit de voeten. Koolen en Thate kunnen zowel in het midden als achterin spelen, terwijl middenveldster Margje Teeuwen ook vaak in de voorste linie staat.”

De keuze heeft ook consequenties voor de strafcorner. Behalve De Ruiter had Oranje met Vossen en Boomgaardt alternatieven voor de corner van de linksbuiten van HGC. In Atlanta zal Van den Boogaard die taak op haar moeten nemen. “Ik selecteer geen mensen uitsluitend op basis van de corner. Daarmee neem ik risico's, maar dat moet maar. We zijn met Dillianne al een half jaar aan het oefenen op de sleeppush. Helaas mag ze die bij haar club niet nemen, maar bij Oranje gaat die steeds beter.”

De selectie: Doel: Jacqueline Toxopeus (Den Bosch) en Stella de Heij (Kampong); Verdediging: Nicole Koolen (HDM), Dillianne v.d. Boogaard (Den Bosch), Willemijn Duyster, Suzanne Plesman, Noor Holsboer (HGC); Middenveld: Jeannette Lewin (Kampong), Margje Teeuwen (MOP), Florentine Steenberghe (HGC), Carole Thate (JM University/VSt); Aanval: Ellen Kuipers (Kampong), Mijntje Donners (Den Bosch), Suzanne van der Wielen, Wietske de Ruiter (HGC), Fleur van de Kieft (Laren).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden