Slechts mooie woorden?

Begin deze maand sprak Ali Younesi, een adviseur van de Iraanse president Hassan Rohani, mooie woorden in een synagoge in de stad Shiraz. De geestelijke zei dat de band tussen de joden en het land Israël archeologisch bewezen was. Hij erkende ook dat de Iraanse keizer Cyrus aan de joodse ballingen toestemming had gegeven terug te keren naar hun land van herkomst. Hij pleitte voor religieuze verdraagzaamheid, geheel in de geest van zijn chef, de liberale president Rohani.

Terwijl Younesi de joden een aai gaf waren revolutionaire gardes in dezelfde stad Shiraz bezig aanhangers van een andere minderheidsgodsdienst, de bahais, in het diepst van hun ziel te krenken. Was de toespraak van Younesi in de synagoge zuivere hypocrisie of wilden radicale elementen binnen het islamitische regime de liberale president een modderfiguur van machteloosheid laten slaan? Dat laatste lijkt, gezien de lotgevallen van een eerdere liberale president, Mohammad Khatami, waarschijnlijk.

In elk geval voltrok zich, terwijl Younesi in de synagoge sprak, elders in Shiraz een drama dat vloekte met elke vorm van verdraagzaamheid. Revolutionaire gardes waren bezig een begraafplaats van de bahais te ruimen. Eind april waren ze daarmee begonnen.

Op deze begraafplaats liggen ruim negenhonderd bahais begraven, onder wie tien vrouwen die op 18 juni 1983 zijn opgehangen. Hun vergrijp: ze hadden godsdienstlessen gegeven aan bahai-jongeren. De leeftijden van de vrouwen lagen tussen de zeventien en 57 jaar. Ze hadden aan hun executie kunnen ontkomen als ze in het openbaar hun bahaigeloof hadden afgezworen. De beulen zouden hun slachtoffers een voor een hebben opgehangen, in de hoop dat de vrouwen die nog op hun eigen executie wachtten zo bang zouden worden dat ze alsnog hun geloof zouden verloochenen.

De revolutionaire gardes willen op de begraafplaats een cultuur- en sportcentrum bouwen. Ze schijnen een grote kuil te hebben gegraven van anderhalve meter diep, waardoor ze nog niet het niveau hebben bereikt waar de doden liggen. De bahais hebben aan de gardes voorgesteld hun sport- en cultuurcentrum te bouwen op een plek waar geen mensen begraven liggen. De rest van het terrein zou dan een groene zone moeten worden, waaronder de doden blijven liggen, zonder grafmonument.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden