Slechts één Spakenburger op het veld, maar rivaliteit blijft

(Trouw) Beeld
(Trouw)

In de derby der derby’s heeft Spakenburg met 0-2 gewonnen bij IJsselmeervogels. Op een ludieke manier vierden de supporters van de ploeg van André Paus de zege. ’Bedankt voor die poenten’.

Sjaak van de Groep

De rivaliteit tussen rood (IJsselmeervogels) en blauw (Spakenburg) is groot in het vissersdorp aan het IJsselmeer. Maar aartsrivalen of niet, over het algemeen gaan beide supportersscharen respectvol met elkaar om. Dat bleek ook afgelopen zaterdag weer tijdens de 31ste dorpsderby. Er werd een minuut stilte gehouden voor Evert ‘Tip’ de Graaf die op zestigjarige leeftijd overleed. Alleen het geluid van de draaiende reclameborden was te horen, voor de rest was het muisstil.

De Graaf speelde van 1966 tot 1978 in het eerste elftal van IJsselmeervogels. De verdediger staat in Spakenburg bekend als de man die de laatste penalty binnenschoot in de Alkmaarderhout tegen AZ’67 in de kwartfinale van de KNVB-beker in 1975. Het werd één van de grootste successen van de titelgrossier uit Spakenburg. Na een 2-2 eindstand knikkerden de ‘rooien’ AZ’67 na penalty’s uit de beker.

Toevallig of niet: twee weken geleden speelde Spakenburg eveneens een bekerduel in Alkmaar tegen landskampioen AZ. In blessuretijd zorgden de blauwen voor een daverende verrassing door de 2-2 binnen te schieten en een verlenging af te dwingen. Het huzarenstukje van de rode buren werd echter niet herhaald. Spakenburg verloor het duel met 5-2.

De derby van zaterdag werd door de burgemeester drooggelegd. In de omgeving van het sportpark mocht er tussen 11.00 en 17.00 uur geen alcohol worden genuttigd. Het mocht de pret voor de vele toeschouwers niet drukken. Zoals gebruikelijk deden beide verenigingen weer aan de nodige sfeeracties. Spakenburg had een grote kraanwagen gehuurd en zou tijdens het duel een enorm blauw-wit shirt boven het complex van IJsselmeervogels laten wapperen. De thuisploeg beleefde de derby dit keer ingetogener vanwege het overlijden van Evert de Graaf.

Spakenburg zat na drie minuten op rozen. Elkaddouri mocht ongehinderd opkomen tot rand zestienmetergebied en haalde vernietigend uit na slecht verdedigend werk van IJsselmeervogels: 0-1. Spakenburg zakte in en loerde op de counter. Halverwege de eerste helft werd IJsselmeervogels een zuivere penalty onthouden. De 1-1 hing in de lucht, maar tien minuten na rust verraste Rottiné de keeper van de thuisploeg met een schot van afstand: 0-2.

Spakenburg klom door deze overwinning naar de derde plaats, IJsselmeervogels zakte naar de vierde plek. Dit jaar staat er voor beide teams veel op het spel. De nummers 1 tot en met 4 plaatsen zich direct voor de topklasse waarin volgend seizoen zestien ploegen gaan meedoen. De kampioen van de topklasse zaterdag zal het dan opnemen tegen de kampioen van de topklasse zondag met als inzet een ticket voor de eerste divisie. Of IJsselmeervogels of Spakenburg ooit gebruik willen maken van de promotie naar het betaalde voetbal is zeer de vraag. Op zondag wordt er namelijk niet gevoetbald in het christelijke dorp.

Beide clubs willen in ieder geval naar de topklasse en trokken eerder al de buidel en haalden veel nieuwe spelers onder meer oud-profs naar het vissersdorp. Met als gevolg dat er zaterdag nog maar één echte Spakenburger (De Harder bij IJsselmeervogels) op het veld stond.

Spakenburg wist de succesvolle trainer André Paus (voormalig verdediger FC Twente) aan te trekken. Paus werd vorig seizoen algeheel amateurkampioen met WKE. Spakenburg zal dit seizoen tevreden zijn als het bij de eerste vier eindigt. IJsselmeervogels, de succesvolste amateurclub van Nederland, wil dit jaar gewoon kampioen worden.

Paus heeft een ander missie gekregen van de technische commissie. Paus: „Onze doelstelling is het halen van de topklasse. Om dit te verwezenlijken hebben we gemiddeld twee punten per duel nodig. Mochten we vier wedstrijden voor het einde nog kans maken om kampioen te worden, dan zullen we er alles aan doen om de titel te pakken. Maar als we bij de eerste vier eindigen, dan ben ik tevreden. Na de winst van vandaag hebben we voor het eerst dit seizoen het gemiddelde gehaald van twee punten per wedstrijd.’’

De hijskraan haalt het grote shirt vlak voor tijd naar beneden. Even later wordt er een doek boven het rode veld gehesen met daarop André Paus getekend verkleed als de paus. Het opschrift luidt: ‘Bedankt voor die poenten’. En het bleef nog lang onrustig aan de blauwe zijde van de Westmaat.

Supporters van Spakenburg vieren het tweede doelpunt in de derby tegen IJsselmeervogels. (Bram Petraeus) Beeld
Supporters van Spakenburg vieren het tweede doelpunt in de derby tegen IJsselmeervogels. (Bram Petraeus)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden