Slechts 2 procent van Google's werknemers is donker
Het overgrote deel van de mensen die bij Google werken is mannelijk en blank. Slechts 2 procent is donker, 3 procent hispanic en 30 procent vrouw. "We zijn nog niet waar we willen zijn als het aankomt op diversiteit van onze werknemers", schrijft Google's vice-voorzitter Laszlo Bock in een reactie op zijn blog.
Op verzoek van de Amerikaanse Commissie voor Gelijke Kansen voor Werknemers werd de samenstelling van het personeelsbestand van verschillende bedrijven in kaart gebracht. De bedrijven waren niet verplicht de cijfers publiek bekend te maken, maar Google koos ervoor dit wel te doen. Volgens Bock 'is het erkennen en bekend maken van dit probleem een belangrijk deel van de oplossing'.
Facebook heeft laten weten binnenkort ook te komen met cijfers over de samenstelling van het personeelsbestand. Andere techgiganten zoals Apple, Twitter, Hewlett-Packard en Microsoft hebben nog niet laten weten of ze de samenstelling van hun personeelsbestand openbaar willen maken.
Exemplarisch voor de techsector
De samenstelling van Google's werkgenemersbestand is redelijk exemplarisch voor de gehele technische sector. Ongeveer zeven procent van de mensen die werkzaam zijn in Silicon Valley is donker of latino. Google's gegevens over sekse zijn gebaseerd op de ongeveer 44.000 mensen die wereldwijd voor het bedrijf werken, de gegevens over etniciteit gaan alleen over de 26.600 werknemers van Google binnen de Verenigde Staten.
Volgens Bock is Google wel actief bezig om meer vrouwen en mensen met een andere etnische achtergrond te werven. Het bedrijf heeft al meer dan 40 miljoen dollar gedoneerd aan organisaties die vrouwen opleiden in de computerbranche. Bovendien werken ze samen met universiteiten waarop meer gekleurde studenten zitten.
Predikant Jesse Jackson lanceerde eerder dit jaar een campagne voor meer diversificatie in de technologische sector en Silicon Valley. Hij noemde de actie van Google 'een dappere stap in de juiste richting en we moedigen andere bedrijven aan om Google's voorbeeld te volgen'. "De technologische sector heeft eerder bewezen de meest complexe problemen te kunnen oplossen en dit is een zeer complex probleem. Maar als we er samen de schouders onder zetten kunnen we dit ook oplossen".